BNR9. Biodiversiteit: De natuur maakt geen sprongen

Over de aflevering
Nederland is een dichtbevolkt land met weilanden, snelwegen en flatgebouwen. Misschien niet het eerste land waar je aan denkt om heen te gaan om natuur te zien. Maar tussen en in onze steden en dorpen is wel degelijk natuur te vinden: denk bijvoorbeeld aan de Veluwe, of ons Waddengebied. Of dichterbij huis, bijvoorbeeld aan de vlinders in je tuin of de planten tussen je tegels.

Maar het gaat niet goed met onze natuur. De biodiversiteit neemt af, populaties nemen in aantallen af, en de water- en luchtkwaliteit wordt slechter in Nederland.

Vanuit de EU zijn er vorige eeuw richtlijnen in werking gesteld om lidstaten te bewegen beter voor hun natuur te zorgen: de vogel- en habitatrichtlijn. Alleen Nederland blijft al decennia steken in het praktisch uitvoeren van deze richtlijnen, en stelt het ook nog uit. De EU heeft hier nu genoeg van, we moeten nu iets gaan doen om onze natuur te behouden en beschermen.

Waar zijn deze richtlijnen goed voor? Hoe erg is het als onze natuur verdwijnt? En wat is er gebeurd rondom de Natuurherstelwet? In deze aflevering van 100% Europa praten we hierover met Hoogleraar Environmental Governance Raoul Beunen van de Open Universiteit, Sander Turnhout van SoortenNL, en PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim.
https://www.bnr.nl/podcast/100-procent-europa/10548644/9-de-natuur-maakt-geen-sprongen

Publicado el junio 3, 2024 05:47 TARDE por optilete optilete

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.