10 de octubre de 2024

Sinds 1990 nemen de eenden met 1% af per jaar (Doctor Duck)

"Sinds de jaren '90 zien we een gestage afname van het aantal eenden, zo'n 1% per jaar", vertelt eendenexpert Erik Kleyheeg. Hij duidt deze afname in Villa VdB.
'Kuikens halen het niet'
De populatie wilde eenden is de afgelopen decennia dramatisch gedaald. "Hoewel de wilde eend nog steeds overal te vinden is, blijft de populatie elk jaar krimpen", legt Kleyheeg uit. "Dat hadden we niet verwacht, aangezien de soort goed is aangepast aan de menselijke omgeving." Vooral de overleving van kuikens is een probleem. "Veel kuikens halen het niet. Dat is normaal, maar nu gaan er te veel dood."

Wat je kunt doen
Kleyheeg benadrukt dat iedereen kan bijdragen aan het behoud van de eend. "Tel kuikens, houd ze in de gaten en geef die gegevens door aan Sovon. Het helpt ons om de overleving van kuikens beter te begrijpen." Ook kleine aanpassingen in je tuin kunnen helpen: "Laat stukjes van je tuin rommelig in het voorjaar, zodat een vrouwtje daar kan broeden. Of zet een eendenkorf neer."
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/d3103c85-4cfc-49d2-a714-84b292c3e956/er-zijn-steeds-minder-wilde-eenden-hoe-kan-dat-er-is-echt-een-forse-afname
Actie nodig
Kleyheeg blijft hoopvol, maar waarschuwt dat actie nodig is. "Als we nu niets doen, kan het binnenkort te laat zijn voor de wilde eend", zegt hij. "Hysterisch hoeven we niet te worden, maar we moeten wel waakzaam zijn. Ik verwacht dat de populatie uiteindelijk zal stabiliseren, maar op een lager niveau."
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/d3103c85-4cfc-49d2-a714-84b292c3e956/er-zijn-steeds-minder-wilde-eenden-hoe-kan-dat-er-is-echt-een-forse-afname


  • https://www.erikkleyheeg.nl/
    ijdens mijn promotieonderzoek onderzocht ik de rol van watervogels bij de verspreiding van plantenzaden in zoetwatersystemen. Daarna verschoof mijn interesse meer richting de rol van trek van watervogels bij de verspreiding van vogelgriep. In mijn huidige functie bij Sovon onderzoek ik nog steeds watervogels en vogelziekten, maar focus ik me vooral op boerenlandvogels en agrarisch natuurbeheer. Veel van
    https://www.erikkleyheeg.nl/
  • lke dag 1 minder door de karpers ,en het wemelt hier van de katten langs de kant ,eksters,een reiger in de buurt er bleef er niet eentje over,het tweede nest waren er uiteindelijk 3 halfvolwassen en op een dag 2 doodgereden op de weg ,toennwas er nog eentje over ,dus van twee broedsels 1 eendje volwassen geworden(!!!!!) ,je zou haast al ze net uit het ei het hele nest uit het water scheppen en terugzetten als ze groot genoeg zijn om te overlevev


  • https://www.nieuwsvoordietisten.nl/recensie-de-hamster-in-je-brein/
    Allereerst: het boek is dan geschreven door Felix Kreier en Maarten Biezeveld, twee kinderartsen met belangstelling voor hersenen en overgewicht. De inhoud en de methode van het boek is echter bestemd voor volwassenen. Ten tweede: wie of wat is de hamster? Dat is een metafoor voor de hypothalamus, volgens de auteurs van “de hamster in je brein”. De hypothalamus regelt zaken als lichaamstemperatuur, ademhaling, hartslag en honger- en dorst. Deze functies gebeuren automatisch en gaan dag en nacht door. Volgens de auteurs heeft de hypothalamus een cruciale rol bij afvallen en gewichtsbeheersing. Want de hypothalamus houdt niet van energietekorten in het lichaam, het wil altijd een voorraad “hamsteren”. Als je de hypothalamus van slag brengt door bijvoorbeeld een crashdieet te gaan volgen, dan zal deze hamster er alles aan doen om het evenwicht weer te herstellen. Dan daalt de stofwisseling en krijg je honger, net zolang tot de situatie weer in evenwicht is.

    Langzaam aan
    Om de hamster niet van streek te maken, adviseren deze kinderartsen om af te vallen in een heel rustig tempo. Stel dat de hamster op een grote wintervoorraad ligt, dan is het zaak om er steeds stiekem één zaadje tegelijk vanaf te halen. De auteurs zeggen: ‘Hoe kinderachtig het voorbeeld van de hamster misschien overkomt, de boodschap erachter is bloedserieus. En misschien wel een van de belangrijkste boodschappen van het boek: val niet te snel af!’ Zij adviseren een snelheid van 200 gram gewichtsverlies per week, oftewel 10 kilo per jaar. Waar dat getal precies vandaan komt, wordt niet helemaal duidelijk, al worden in het boek wel veel wetenschappers en studies aangehaald.

    Fastfood
    Het blijft niet alleen bij de hypothalamus. Het boek gaat ook over de functie van de prefrontale cortex en het limbisch systeem: alles om duidelijk te maken hoe ingewikkeld het menselijk gedrag is en hoe gewoontes worden gevormd. De auteurs noemen ook een factor die buiten onze hersenen ligt: de “externe cortex”, oftewel de mensen in onze omgeving, sociale media en andere invloeden van buitenaf. Na die uitleg volgt hoe je deze hersengebieden kunt laten samenwerken om zo tot gewichtsverlies te komen. Hier en daar staan leuke inzichten. Zoals dat bewegen je hongergevoel onderdrukt, omdat de hypothalamus bij bewegen denkt dat je gaat “jagen en verzamelen” en dat de beloning dus zal volgen. Of dat je innerlijke hamster bij het eten van fastfood veel signalen mist, die bij zelf boodschappen doen en koken wel optreden. Dat gemis aan signalen van voorbereiding voor de hypothalamus zorgt ervoor dat je minder verzadigd raakt van fastfood.
    https://www.nieuwsvoordietisten.nl/recensie-de-hamster-in-je-brein/


  • De ‘hamster’ in je brein staat voor het kleine, maar belangrijke en oeroude deel van onze hersenen; de hypothalamus. Deze regelt alles om jou en je soort in leven te houden, zoals je lichaamstemperatuur, de voortplanting, bijsturing van je hartslag en ademhaling. Maar hij bewaakt ook je gewicht!
    https://hausofhamster.com/
    De basis van Haus of Hamster is het boek ‘De Hamster in je Brein; Methode voor Duurzaam Gewichtsverlies’. Hierin leggen we uit wat er in je hersenen gebeurt en welke gebieden er in conflict komen, als je besluit om af te vallen. Het laatste deel van dit boek is een concrete methode om op een gezonde manier duurzaam gewicht te verliezen.

    Haus of Hamster gaat verder waar het boek stopt. Door middel van deze website, maar ook van het digitale programma geven we de Hamster-breinmethode verder gestalte. Hiermee zorgen we voor een continue combinatie van focus en motivatie, wat nodig is om verder te gaan met wat goed is en om te veranderen wat wenselijk is. Tevens vind je hier de meest relevante en recente informatie over het onderwerp.

    We werken bij onze methode met een aantal hoofdpunten, die regelmatig terugkomen. Misschien niet allemaal nieuw, maar wel nuttig om weer een keer bij elkaar op een rij te zetten. De diepere achtergronden van deze hoofdpunten worden in de artikelen op deze website besproken.
    Eten is geen ziekte
    Overgewicht en moeilijk afvallen komt zelden door een slecht functionerend systeem
    Het lichaam en het brein doen simpelweg waar ze voor gemaakt zijn
    Ons lichaam en brein zijn niet veranderd, maar onze omgeving wel
    Gewicht verliezen kan, maar moet langzaam gebeuren
    Bij een snelle daling zal het systeem, onze hersenen en ons lichaam, denken dat er een noodtoestand is
    Het niet behalen of behouden van duurzaam gewichtsverlies is geen gevolg van een slechte discipline of een gebrek aan ruggengraat
    De sleutel is kennis, focus en ondersteuning
    Wij vinden het belangrijk om het onderwerp van gewichtsverlies te beschrijven zonder iemand een schuldgevoel of schaamte aan te praten. We ontkennen niet dat gewicht verliezen en daarna het gewicht verlaagd houden, ongelofelijk moeilijk is. Want als het een makkelijk proces was, dan was de vraag naar oplossingen natuurlijk nooit zo groot geweest. Maar dat betekent niet dat we ons er maar bij neer te leggen hebben, omdat er niets aan te doen is. Alleen als je het gaat proberen, ga dan voor een methode waarbij je wel een kans maakt. Die kans bieden wij je via Haus of Hamster.
    https://hausofhamster.com/over-ons/


  • https://gezondnu.nl/voeding/waarom-afvallen-begint-bij-de-hamster-in-je-brein/
    1. De hamster – de hypothalamus
      De ‘hamster’ in het hoofd staat symbool voor de hypothalamus, een oeroud deel van de hersenen. De hamster heeft overleven als doel. Het wil voorkomen dat je sterft door honger. Het hersengebied streeft daarom naar een energieoverschot en accepteert niet dat je te weinig calorieën binnenkrijgt omdat je aan het diëten bent. Zodra de hypothalamus een voedseltekort waarneemt, zal hij daarom reageren. De stofwisseling wordt trager en er komen eetprikkels. Wie minder gaat eten tijden een dieet, zal worden tegengewerkt door dit hersengebied. Dit deel van je brein zal je, ondanks je wil en je wens, toch in de richting van iets lekkers sturen. Omdat de hamster speelt op safe, zorgt hij voor herstel van de oude energie-inname mét een aantal kilojoules extra. Dus niet een zak chips, maar twee.

    2. De directeur – de prefrontale cortex
      Het hersengebied aan de voorkant van je hoofd, de prefrontale cortex, is het gebied waarmee we nadenken, plannen maken en beslissen. Hier ontstaat de wil en het plan om af te slanken. Het hersengebied werkt met gemak aan complexe en ingewikkelde problemen en wordt daarom in Haus of Hamster de directeur genoemd. Hij pakt een dieetpoging overtuigend en strategisch aan. De hamster luistert tijdelijk naar de directeur. Dus als je wilt afvallen, je gefocust bent en een datum hebt geprikt, zal het afvallen lukken. De directeur heeft een zwakke schakel: hij kan maar aan een taak tegelijk werken. Zodra hij zijn focus verliest, neemt de hamster het over. Dus als je ’s avonds moe thuiskomt of in het weekend met vrienden op stap bent, verslapt de focus van de prefrontale cortex. De hamster, neemt onmiddellijk het roer over: gierende trek waaraan niet te ontsnappen is. Gelukkig kan de directeur getraind worden op het behoud van focus zodat hij op moeilijke momenten niet direct het roer overgeeft aan de hongerige, dwingende hamster.

    3. Het limbische systeem
      Dit is het hersengebied dat de schakel kan zijn tussen luisteren naar de hypothalamus of luisteren naar de prefrontale cortex. In dit deel worden stofjes gemaakt die ons op basis van herinneringen en gevoelens een goed gevoel geven. Die geur van appeltaart? Heerlijk! Dit is het beste wat je jezelf op dit moment moet gunnen; 1-0 voor de hamster. Of: ik kon gisteren de trap oplopen zonder te hijgen omdat ik zo goed bezig ben, dat gaf me een goed gevoel dus ik laat de appeltaart staan (de directeur wint). Het limbisch systeem kan daarom je afslankpoging bekrachtigen of ontkrachten.
      https://gezondnu.nl/voeding/waarom-afvallen-begint-bij-de-hamster-in-je-brein/

    4. https://www.iamafoodie.nl/de-hamster-in-je-brein/
      Hardlopers zijn doodlopers
      De auteurs pleiten voor geleidelijk afvallen; maximaal 200 gram per week. O.a. omdat onze hamster niet houdt van snelle veranderingen. Ineens minder eten, ineens veel afvallen? Nee, nee, onze hamster is verre van flexibel. Veranderingen moeten gaandeweg geïntegreerd worden, zodat hij eraan kan wennen en niet in de weerstand schiet. Het boek geeft weer hoe deze processen doorwerken in ons brein en benadrukken maar weer dat blijvende gedragsverandering tijd kost. In deel twee van het boek krijg je ook tips om grip te krijgen op dit samenspel. Zo houden we onze hamster (hypothalamus) tevreden met een goede nachtrust, regelmaat en stressmanagement. Om daadwerkelijk aanpassingen door te kunnen voeren is veel focus en aandacht nodig; het deel waarover de prefrontale cortex de regie heeft. Planning is key! Het limbisch systeem speelt op zijn beurt o.a. een belangrijke rol bij beloning, en draagt bijvoorbeeld bij aan het goede gevoel wanneer het lukt om de juiste keuzes te maken. Het helpt daarbij om stil te staan bij je successen en deze te vieren!

    Hamster-breinmethode
    In het laatste deel vind je het plan van aanpak, gericht op de hiervoor genoemde punten. Er wordt verder niet dieper ingegaan op voedingsadviezen, al noemen ze wel geregeld het vergelijken van calorische waarden. Dit geeft natuurlijk inzicht, maar persoonlijk kijk ik liever naar de verdere waarde van voeding. Neem bijvoorbeeld een handje cashewnoten; dit is erg calorierijk. Echter, deze noten bevatten goede vetzuren en vezels, wat beide zorgt voor verzadiging. Terwijl een plakje ontbijtkoek minder calorieën levert, maar niet echt bijdraagt aan gezondheid en verzadiging.

    Take your time
    Ofwel, de welbekende, maar o zo belangrijke adviezen voor langdurige gedragsverandering: het vergroten van je bewustwording, plannen, zorgen voor rust, beweging en je eetgedrag monitoren. Wat dat betreft niks nieuws, maar het boek biedt handige achtergrondinformatie en leert je te begrijpen hoe ons brein hierin een grote, niet te onderschatten, rol speelt. Vooral aan te raden voor degene die met crash dieet nummer zoveel wil beginnen. Read this & think again!
    https://www.iamafoodie.nl/de-hamster-in-je-brein/


  • https://www.iamafoodie.nl/republikeinen-in-vs-luider-voor-een-gezonder-voedselsysteem-maar-niet-in-nederland-helaas-in-broodje-jaap-met-prof-dr-ir-jaap-seidell-77/

  • https://www.iamafoodie.nl/een-val-is-steeds-vaker-fataal-2/

  • eerdere studies bevestigen zelfs dat het vervangen van verzadigde vetten (denk aan boter ) door onverzadigde vetten (denk aan mayonaise) gunstig is voor het cholesterol. Ook vergeleken met margarine, een ander alternatief voor boter op brood, blijkt mayonaise een gunstiger effect te hebben op het cholesterol.

    Niks mis met mayo dus! Ik zeg mayo op brood haha. Nee hoor, als je dat niks vindt zijn er nog voldoende andere producten die rijk zijn aan onverzadigde vetten om uit te kiezen, zoals 100% pindakaas, hummus, baba ganoush en pesto .

    Ps. aan halvarine en wordt vitamine A & D toegevoegd om op grote schaal tekorten te voorkomen. Dit is een vorm van suppletie en kun je ook op een andere manier regelen. Daar heb je niet per se halvarine en margarine voor nodig.
    https://www.iamafoodie.nl/mayonaise-is-ten-onrechte-in-het-verdomhoekje-gekomen/

  • https://www.bnr.nl/podcast/ben-tiggelaar-podcast/10507563/gezonder-leven-tem-de-hamster-in-je-brein

  • Uitreiking KNAW Onderwijsprijs 2024 aan leerlingen, docenten en scholen

  • https://www.bnr.nl/podcast/ben-tiggelaar-podcast/10507563/gezonder-leven-tem-de-hamster-in-je-brein


  • https://www.bnr.nl/podcast/ben-tiggelaar-podcast/10507563/gezonder-leven-tem-de-hamster-in-je-brein


  • https://www.bnr.nl/podcast/ben-tiggelaar-podcast/10507563/gezonder-leven-tem-de-hamster-in-je-brein


  • From 4th to 1st in one lap, Femke Bol's incredible comeback! https://olympics.com/en/paris-2024/videos/list/replays?sport=athletics
    Femke had run her leg in 48.8 or so you might say she just did what she always has done. But no, this leg was 47.93, Femke reached a new level and notwithstanding her run in 400mh final, her future will be very bright.
    https://olympics.com/en/paris-2024/videos/list/replays?sport=athletics Rubbish she only second best to sydney mclaughlin USA's last runner was the 5th fastest ever in her country ot even close. Only won the silver. Sydney breaking yet another WR and winning gold while dominating Bol and others far surpassed this feat. Not even close, Bol won The Gold, Silver and Bronze. That is 3 (!) medals. McLaughlin got 2. impressive to the masses? Dude: the Olympics video of mcLaughlin winning the 400m hurdles has 629k views and on Eurosport 329k (958k in total). Femke Bol's Gold in the Mixed Relay has two video's from Olympics with 915K and 577K views + 3 by Eurosport with 1.6 million (!) + 561K and 548k views (+ many in other European languages) Which is far over 4 million views, or 4x more than mrs McLaughlin...https://olympics.com/en/paris-2024/videos/list/replays?sport=athletics Yaroslava Mahuchikh (Highjump), Mondo Duplantis (Pole Vault), Keely Hodkinson (800m), Femke Bol (Mixed Relay), all the best highlights from Paris 2024

  • Publicado el octubre 10, 2024 12:27 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    573. Groninger Kerken | Editie Juni 2024

    Eerder verschenen nummers



    Oudere uitgaven Groninger Kerken.

    2024 maart | juni | september
    2023 maart | juni | september | december
    2022 maart | juni | september | december
    2021 maart | juni | september | december


    Index tijdschrift Groninger Kerken


    Index artikelen



    Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard.

    Deze index maakt het eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat je interesseert.



    Overig Bouwnieuws


    Provincie Overijssel legt verbod op nieuwe zonneparken vast 10-10-2024
    'Twijfel over krimp Schiphol' 10-10-2024
    Bouw Deens-Duitse waterstofpijpleiding met jaren vertraagd 10-10-2024
    TNO verwacht forse groei energiegebruik van airco's 10-10-2024
    Geen zomerdip in huizenprijzen dit jaar 10-10-2024
    Liander: stroomnet Leiden bereikt maximale capaciteit 10-10-2024
    Verbouwing sluis Kornwerderzand veel duurder dan verwacht 09-10-2024
    Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie 09-10-2024
    Milieu Centraal kritisch over thuisbatterijen 09-10-2024
    Overijssel wil geen windturbines rond schadegebied 08-10-2024

    Overig Kennis


    BENG-projecten houtskeletbouw nu beschikbaar 14-03-2022
    Belangrijke details bij ontwerpen in HSB 03-03-2022
    Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan BENG? 31-08-2021
    TOjuli: Hoeveel impact heeft zomernachtventilatie 27-07-2021
    TOjuli: Het effect van zonwering, zonwerend glas en overstekken 27-07-2021
    TOjuli: De invloed van oriëntatie en glasoppervlak 27-07-2021
    BENG 1 verlagen door te rekenen met psi-waardes 27-07-2021
    Effectiviteit isolatie en luchtdichtheid op BENG 1 27-07-2021
    Welke maatregelen zijn het meest effectief voor BENG 2 en 3? 27-07-2021
    BENG: Welke installatietechnische maatregelen zijn er? 26-07-2021

    Wij bevinden ons in een perfecte storm, nog steeds hebben wij te maken met de gevolgen van de extreme prijsstijgingen in 2022. Nog nooit eerder zijn de prijzen in zo’n korte tijd zo sterk gestegen. Door een aaneenschakeling van gebeurtenissen ontstond er een situatie waarbij d

    Eerdere berichten


    NIEUW: BouwkostenWijzer Kerncijfers 28-05-2024
    Recordstijging aluminiumprijs na nieuwe sancties tegen Rusland 15-04-2024
    Prijsniveau staal stabiel terwijl levertijden oplopen 27-02-2024
    Aluminiumbedrijven vrezen gaten in CO2-heffing aan EU-grens 10-07-2023
    BouwkostenWijzers 2023 nu beschikbaar 06-06-2023
    Staalfabriek Tata Steel voldoet niet aan leveringsverplichtingen 28-02-2023
    Afzetprijzen industrie stijgen ruim 14 procent in december 30-01-2023
    Dalende staalprijs en dure energie zitten ArcelorMittal dwars 10-11-2022
    Hoge bouwkosten belemmeren aanleg van zonneparken 26-10-2022
    Hoge gasprijs dreigt aluminiumfabrikant fataal te worden 25-10-2022
    Prijs grondstoffen omlaag, maar verf wordt niet goedkoper 20-10-2022
    Bloomberg: VS overwegen verbod op Russisch aluminium 13-10-2022
    Duitse aluminiumproducent grijpt in om hoge energierekening 07-09-2022
    Russisch en Belarussisch hout verliest FSC-keurmerk 28-06-2022
    Metalenprijzen stijgen door hoop op herstel Chinese economie 27-06-2022
    BouwkostenWijzers 2022 nu beschikbaar 02-06-2022
    Betonfabrikanten verder onder druk 24-03-2022
    Prijzen koper en aluminium naar record 07-03-2022
    Stijging houtprijzen door leveringsproblemen Rusland 28-02-2022
    Staalprijzen blijven stijgen 09-02-2022

    architectuur hashtag#woongebouw

    "De Lisi Green Tower is gebouwd met het idee om gedeelde veranda's te mengen voor alle bewoners en privébalkons voor de individuele appartementen. Het was van belang om een gemeenschap binnen de toren te creëren, dus wilden we een verticale buurt ontwerpen met gedeelde en beplante buitenruimtes.” - Ben van Berkel, oprichter en hoofdarchitect bij UNStudio

    Lisi Green Tower is een nieuw woongebouw ontworpen door UNStudio in Lisi Green Town in Tbilisi, Georgië. Vanwege de hoogte ten opzichte van de stad biedt Lisi Hill een schone en gezonde omgeving voor haar bewoners. De 11-verdiepingen tellende toren bevat 23 appartementen, met afmetingen variërend van 85 m2 tot 200 m2. Op de begane grond heeft het 3 eenheden geschikt voor kleine bedrijven en een ondergrondse parkeergarage voor bewoners, terwijl een klein, aangelegd gebied bovenop de parkeergarage een buurt park biedt voor de omliggende woongebouwen.

    Benieuwd naar meer, bekijk het uitgelichte project via onze website.
    https://lnkd.in/e7X3rpJu..


  • https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
    https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
    https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
    Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied
    https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/589707168/Landschapsbiografie_van_het_Reitdiepgebied_feburari_2023.pdf

  • www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
    https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/589707168/Landschapsbiografie_van_het_Reitdiepgebied_feburari_2023.pdf
  • Fifteen years after "An Inconvenient Truth" documentary, Al Gore speaks about climate change

    Former Vice President Al Gore admits he still hasn't completely gotten the message of his film, "An Inconvenient Truth," across, but he is hopeful for the future, mostly because of the energy in the streets by young people protesting climate inaction by world leaders. Ben Tracy spoke to Gore.

    Each weekday morning, "CBS Mornings” co-hosts Gayle King, Tony Dokoupil and Nate Burleson bring you the latest breaking news, smart conversation and in-depth feature reporting. "CBS Mornings" airs weekdays at 7 a.m. on CBS and 8 a.m. ET on CBSN.


  • Publicado el octubre 10, 2024 11:27 MAÑANA por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    572. Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

    Eerder verschenen nummers

    Oudere uitgaven Groninger Kerken.

    2024 maart | juni | september
    2023 maart | juni | september | december
    2022 maart | juni | september | december
    2021 maart | juni | september | december

    Index tijdschrift Groninger Kerken

    Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
    Dit kwartaal in Groninger Kerken
    Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
    Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
    Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
    Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
    Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
    Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

    1. Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

  • https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
    https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
    https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
    Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied
    https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/589707168/Landschapsbiografie_van_het_Reitdiepgebied_feburari_2023.pdf

  • www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
    https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/589707168/Landschapsbiografie_van_het_Reitdiepgebied_feburari_2023.pdf
  • Fifteen years after "An Inconvenient Truth" documentary, Al Gore speaks about climate change

    Former Vice President Al Gore admits he still hasn't completely gotten the message of his film, "An Inconvenient Truth," across, but he is hopeful for the future, mostly because of the energy in the streets by young people protesting climate inaction by world leaders. Ben Tracy spoke to Gore.

    Each weekday morning, "CBS Mornings” co-hosts Gayle King, Tony Dokoupil and Nate Burleson bring you the latest breaking news, smart conversation and in-depth feature reporting. "CBS Mornings" airs weekdays at 7 a.m. on CBS and 8 a.m. ET on CBSN.


  • https://www.caro.ie/news/news-from-110-year-ago

    "COAL CONSUMPTION AFFECTING CLIMATE"

    On Wednesday 14 August 1912, readers of the Rodney & Otamatea Times (New Zealand) were greeted with the headline - "COAL CONSUMPTION AFFECTING CLIMATE."

    Under tha banner of “Science Notes and News” on page 7 of the newspaper, the short article appeared under snippets on a very deep hole in Germany and on a new “machine for skipping” that not only “turns the rope but records the number of skips”. More than a century later the paragraph-long report has viral on social media over the summer.

    “COAL CONSUMPTION AFFECTING CLIMATE, - The furnaces of the world are now burning about 2,000,000,000 tons of coal a year,” it began. When this is burned, uniting with oxygen, it adds about 7,000,000,000 tons of carbon dioxide to the atmosphere yearly. This tends to make the air a more effective blanket for the earth and to raise its temperature. The effect may be considerable in a few centuries.”

    And that was it. The "Science Notes and News" continued with other articles such as the qualities of asparagus in light of the “awful odour which the use of this article of food causes in one of the bodily excretions”.

    At the time the article was published, the CO₂ levels were around 295 parts per million molecules of air. In July 2022 the CO2 levels were 419 parts per million – more than 50% higher than pre-industrial times.
    In 2019, atmospheric CO2 concentrations were higher than ever than they have been in at least the last 2 million years [IPCC - State of Global Climate 2021].
    Concentrations of CH4 and N2O were higher than at any other point in time in at least 800,000 years [IPCC - State of Global Climate 2021].
    In 2021, Global Mean Surface Temperature was 1.11 ± 0.13 °C warmer than the pre-industrial baseline (1850-1900) [IPCC - State of Global Climate 2021].
    In 2021, the EU production of hard coal was 57 million tonnes, 79 % less than the 277 million tonnes of 1990 [Eurostat].

    The 1912 New Zealand snippet was likely based on a four-page spread from Popular Mechanics magazine titled “Remarkable Weather of 1911: The Effect of the Combustion of Coal on the Climate – What Scientists Predict for the Future”, which drew from the work of Swedish scientist Svente Arrhenius and others.


  • Publicado el octubre 10, 2024 11:27 MAÑANA por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    09 de octubre de 2024

    571. Naturerbe Kanada Der Küstenwald am Pazifik

    1. https://www.arte.tv/de/videos/112214-003-A/naturerbe-kanada/
      Naturerbe Kanada
      Der Küstenwald am Pazifik
      Die vom Pazifik umspülte Küste der Provinz British Columbia zeichnet sich durch ein reiches Waldökosystem aus. Hier befindet sich einer der größten gemäßigten Regenwälder der Welt. Man schätzt, dass sich fast 25 Prozent der gemäßigten Regenwälder der Erde in Britisch-Kolumbien befinden.
      Die am Pazifik gelegene Provinz British Columbia zeichnet sich durch die große Vielfalt ihrer Waldökosysteme aus. Hier erstreckt sich einer der weltweit größten Regenwälder in gemäßigten Breiten. Die heimischen Bäume, darunter die Rote Zeder, halten Weltrekorde in punkto Höhe und Umfang.
      Angesichts der Gier der großen Holzkonzerne nach diesen wirtschaftlich sehr profitablen Baumbeständen mobilisieren sich die indigenen Gemeinschaften für die Erhaltung der natürlichen Ressource. Gleichzeitig setzen sie sich dafür ein, dass sich die dezimierten Wildlachspopulationen wieder erholen. Doch der Klimawandel bringt neue Bedrohungen mit sich.
      https://www.arte.tv/de/videos/112214-003-A/naturerbe-kanada/

    2. Naturerbe Kanada
      Das nördliche Québec
      https://www.arte.tv/de/videos/112214-001-A/naturerbe-kanada/
      Von den Ufern des Pazifischen Ozeans bis zum Sankt-Lorenz-Golf - die Reihe führt durch die großen Ökosysteme Kanadas mit ihrer weltweit einzigartigen Artenvielfalt. In dieser Folge: Nördlich von Québec lebt ein Großteil der indigenen Völker Kanadas. Hier befindet sich ein Viertel der letzten Primärwälder der Welt, deren enorme Artenvielfalt dringend geschützt werden muss.
      In dieser Folge geht es in das nördliche Québec. Der boreale Nadelwald ist das am weitesten verbreitete Ökosystem unseres Planeten und in Kanada bedeckt er fast 60 Prozent der Landfläche. Hier liegt ein Viertel der letzten Primärwälder der Welt. In diesem von Gewässern und Feuchtgebieten geprägten Gebiet lebt noch heute ein Großteil der indigenen Völker Kanadas. Sie versuchen, das Land ihrer Vorfahren vor der Gier der Bergbau- und vor allem der in Québec sehr mächtigen Holzindustrie zu bewahren. Die First Nations stehen beim Schutz der ökologischen und kulturellen Biodiversität ihrer Wälder an vorderster Front. Unterstützt werden sie dabei von lokalen Partnern aus der Wissenschaft. Die Rettung des Karibus, ihres Totemtiers, und damit der Stopp der Abholzung der Urwälder ist ihr wichtigstes Ziel.
      https://www.arte.tv/de/videos/112214-001-A/naturerbe-kanada/

    3. https://www.arte.tv/de/videos/112214-002-A/naturerbe-kanada/
      Entdeckung der Welt
      Natur und Tiere
      Dokus und Reportagen
      In den westlichen Prärien Kanadas erstreckten sich ursprünglich Graslandschaften über rund 600.000 Quadratkilometer. Davon sind nur noch 80.000 Quadratkilometer übrig. 50 Millionen Hektar Steppe hat Kanada in nur 50 Jahren in Ackerland umgewandelt. Kanadas Prärien sind damit eines der am stärksten bedrohten Ökosysteme der Welt.
      In dieser Folge geht es in die westlichen Prärien Kanadas. Ursprünglich erstreckte sich das natürliche Grasland über etwa 600.000 Quadratkilometer. Heute sind davon nur noch 80.000 Quadratkilometer übrig. In nur 50 Jahren wurden in Kanada 50 Millionen Hektar Prärie in Ackerland umgewandelt.
      Die verbliebenen Flächen werden nun durch die Förderung fossiler Brennstoffe wie Öl und Schiefergas immer weiter reduziert, weshalb das Grasland heute zu den am stärksten bedrohten Ökosystemen der Welt zählt. Das Grasland ist auch der traditionelle Lebensraum der Präriebisons, die im 19. Jahrhundert fast ausgerottet wurden. Mittlerweile werden sie in einigen Reservaten der First Nations allmählich wieder angesiedelt – zum Nutzen der einzigartigen Flora und Fauna.
      https://www.arte.tv/de/videos/112214-002-A/naturerbe-kanada/

    4. https://www.arte.tv/de/videos/111651-001-A/europa-von-wegen-wild/
      ckung der Welt
      Natur und Tiere
      Dokus und Reportagen
      Die Dokumentationsreihe zeigt, wie der Mensch seit Jahrtausenden die Landschaften Europas prägt. Von der vogelreichen französischen Brenne bis zur wilden ungarischen Puszta, von der spanischen Dehesadie bis zu den schottischen Highlands führt die Reihe in Regionen, in denen Mensch und Natur in einem fragilen Gleichgewicht leben.

      Seit Jahrtausenden prägt der Mensch die Landschaften Europas. Die vierteilige Dokumentationsreihe „Europa, von wegen wild!“ geht der Entwicklung von vier Regionen nach, in denen Mensch und Natur in fragilem Gleichgewicht leben. Historiker, Archäologen und Biologen erforschen den Einfluss der Menschen auf die scheinbar unberührte Natur.
      Die Highlands in Schottland wurden durch Schnee und Stürme geformt und erstrecken sich über 50.000 Quadratkilometer. Sie sind bedeckt von Heide- und Graslandschaften, sowie dichten Nadelwäldern. Sinnbildlich stehen sie für das wilde Schottland und werden doch seit über 8.000 Jahren von Menschen geprägt. Ein Beispiel dafür sind die typischen Heidelandschaften, die erst im Laufe der Zeit und aufgrund von menschlichen Eingriffen in die Natur entstanden sind. Die großen Herausforderungen des 21. Jahrhunderts machen allerdings auch vor den Highlands nicht halt. Die Landschaft verändert sich, sie wird vielfältiger und widerstandsfähiger. Es liegt an den Bewohnerinnen und Bewohnern, wie die Zukunft der Region aussehen soll ...

      https://www.arte.tv/de/videos/111651-001-A/europa-von-wegen-wild/

    5. https://www.arte.tv/de/videos/041125-002-A/frankreich-wild-und-schoen/
      Senta Berger kommentiert eine in starken, poetischen Bildern gefilmte Reise in zehn unterschiedliche Regionen Frankreichs. In dieser Folge: Das Vogesen-Massiv im Osten Frankreichs beherbergt uralte Wälder, in denen eine vielfältige Fauna und Flora gedeiht. Hier unterliegt das Leben von Pflanzen und Tieren dem Zyklus des Lichts.

      Im Wald vollzieht sich der Wettkampf ums Licht. Jede Pflanze muss über den Schatten der anderen hinauswachsen, um möglichst viele Sonnenstrahlen abzubekommen. Nur so kann sie überleben. Die Buche wirft jedes Jahr Hunderttausende Blätter ab. Diese bilden eine ideale Streu für Regenwürmer, die durch ihr unablässiges Durchgraben und Durchlüften des Bodens für den Kreislauf der Natur unverzichtbar sind. Die Regenwürmer wiederum dienen den Wildschweinen als Nahrung. Der Wald arbeitet wie eine biologische Fabrik, in der jeder seine Rolle spielt und seine Funktion hat. Die von den Pflanzen aufgenommene Energie wird an die Pflanzenfresser weitergegeben und dann nach und nach an jedes Lebewesen des Waldes. Hier leben Eichhörnchen, Füchse, Hirsche und schwarze Raben, Buchfinken, Blaumeisen und Rotkehlchen, auch Lurche und Salamander. König des Waldes ist der wachsame Luchs, auch wenn er durch Wilderer fast ausgerottet wurde und zu den bedrohten Arten zählt. Bei Anbruch der Nacht werden Raufußkäuze und Dachse aktiv. Schon vor langer Zeit ist der Mensch ins Vogesen-Massiv vorgedrungen. Durch wenig behutsame Eingriffe hat er die Natur der Region stark verändert. Die hat sich jedoch mittels Evolution stets angepasst. Dieser Mechanismus funktioniert, ist aber sehr störanfällig. Die Aufgabe des Menschen ist es, ihn zu bewahren.
      https://www.arte.tv/de/videos/041125-002-A/frankreich-wild-und-schoen/

    6. https://www.arte.tv/de/videos/041125-003-A/frankreich-wild-und-schoen/
      Senta Berger kommentiert eine in starken, poetischen Bildern gefilmte Reise in zehn unterschiedliche Regionen Frankreichs. Diese Folge zeigt die Heckenlandschaft des Morvan-Massivs. Sie birgt eine vielfältige Tier- und Pflanzenwelt, die sich trotz der jahrhundertealten Acker- und Viehwirtschaft entwickeln konnte und dem Burgund einen Hauch von Unberührtheit gibt.

      In den Hecken des Morvan-Massivs im Burgund tummeln sich Amseln und Meisen, die sich bevorzugt von Hagebutten ernähren, während die Rotkehlchen meist allein auf Nahrungssuche gehen. Zu den vertrauten Vorboten des Frühlings gehören die auf den Weiden äsenden Rehe. Durch die schnurgeraden Hecken, auf deren Zweigen sich Meisen, Grasmücken und Stieglitze unweit von den weidenden Kühen zum ersten Frühjahrskonzert versammeln, schlängeln sich zahlreiche Bäche. Im Erdreich unter den üppigen Wiesen graben Wühlmäuse ihre Gänge. Ihre Fressfeinde sind Rotfüchse und Bussarde, die als gefürchtete Nagetier-Jäger für den Erhalt der Anbaukulturen sorgen. Die Frühlingssonne lockt Eidechsen und Ameisen an die Oberfläche. Von den Wiesen heben sich die Pflaumenbäume mit ihrer weißen Blütenpracht ab. Löwenzahn und andere Blumen ziehen mit auffälligen Farben und Düften Insekten an. Und am Fuß der Hecken gedeiht ein seltsames Gewächs: der Aronstab, der Mücken und Fliegen zur Befruchtung seiner Blüten in eine tödliche Falle lockt. Durch die trichterförmige Blüte, auch Fliegenkesselfalle genannt, rutschen diese unweigerlich bis zum Stempel hinab, wodurch die Pollenübertragung gewährleistet wird. Nach der Pflaumenblüte wenden sich die Insekten den blühenden Heckenrosen zu, müssen sich jedoch vor der im Laubwerk lauernden Krabbenspinne in Acht nehmen. Überall in den Hecken verbergen sich kleine Ökosysteme, bestehend aus Jäger und Beute.

    7. Windmolenpark
      https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust

    8. https://www.ardmediathek.de/live
    9. Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

      In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

      In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
      https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

    10. Eerder verschenen nummers

      Oudere uitgaven Groninger Kerken.

      2024 maart | juni | september
      2023 maart | juni | september | december
      2022 maart | juni | september | december
      2021 maart | juni | september | december

      Index tijdschrift Groninger Kerken

      Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
      Dit kwartaal in Groninger Kerken
      Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
      Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
      Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
      Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
      Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
      Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

      Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

    11. https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
      https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
      https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
      Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied
      https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/589707168/Landschapsbiografie_van_het_Reitdiepgebied_feburari_2023.pdf

    12. www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
      https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/589707168/Landschapsbiografie_van_het_Reitdiepgebied_feburari_2023.pdf

    13. Fifteen years after "An Inconvenient Truth" documentary, Al Gore speaks about climate change

      Former Vice President Al Gore admits he still hasn't completely gotten the message of his film, "An Inconvenient Truth," across, but he is hopeful for the future, mostly because of the energy in the streets by young people protesting climate inaction by world leaders. Ben Tracy spoke to Gore.

      Each weekday morning, "CBS Mornings” co-hosts Gayle King, Tony Dokoupil and Nate Burleson bring you the latest breaking news, smart conversation and in-depth feature reporting. "CBS Mornings" airs weekdays at 7 a.m. on CBS and 8 a.m. ET on CBSN.

    14. https://www.caro.ie/news/news-from-110-year-ago

      "COAL CONSUMPTION AFFECTING CLIMATE"

      On Wednesday 14 August 1912, readers of the Rodney & Otamatea Times (New Zealand) were greeted with the headline - "COAL CONSUMPTION AFFECTING CLIMATE."

      Under tha banner of “Science Notes and News” on page 7 of the newspaper, the short article appeared under snippets on a very deep hole in Germany and on a new “machine for skipping” that not only “turns the rope but records the number of skips”. More than a century later the paragraph-long report has viral on social media over the summer.

      “COAL CONSUMPTION AFFECTING CLIMATE, - The furnaces of the world are now burning about 2,000,000,000 tons of coal a year,” it began. When this is burned, uniting with oxygen, it adds about 7,000,000,000 tons of carbon dioxide to the atmosphere yearly. This tends to make the air a more effective blanket for the earth and to raise its temperature. The effect may be considerable in a few centuries.”

      And that was it. The "Science Notes and News" continued with other articles such as the qualities of asparagus in light of the “awful odour which the use of this article of food causes in one of the bodily excretions”.

      At the time the article was published, the CO₂ levels were around 295 parts per million molecules of air. In July 2022 the CO2 levels were 419 parts per million – more than 50% higher than pre-industrial times.
      In 2019, atmospheric CO2 concentrations were higher than ever than they have been in at least the last 2 million years [IPCC - State of Global Climate 2021].
      Concentrations of CH4 and N2O were higher than at any other point in time in at least 800,000 years [IPCC - State of Global Climate 2021].
      In 2021, Global Mean Surface Temperature was 1.11 ± 0.13 °C warmer than the pre-industrial baseline (1850-1900) [IPCC - State of Global Climate 2021].
      In 2021, the EU production of hard coal was 57 million tonnes, 79 % less than the 277 million tonnes of 1990 [Eurostat].

      The 1912 New Zealand snippet was likely based on a four-page spread from Popular Mechanics magazine titled “Remarkable Weather of 1911: The Effect of the Combustion of Coal on the Climate – What Scientists Predict for the Future”, which drew from the work of Swedish scientist Svente Arrhenius and others.

    Publicado el octubre 9, 2024 07:18 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    08 de octubre de 2024

    570. Fotos in iNaturalist zoeken adhv een vraag..of een combinatie van woorden

    1. https://www.inaturalist.org/vision_language_demo
      iNaturalist has teamed up with researchers at University of Massachusetts Amherst, University of Edinburgh, University College London, MIT, and with generous support from Microsoft AI for Good Lab to better understand the potential for Vision Language Models to help organize, explore, and explain iNaturalist observations.

      This demo tool lets you type a search phrase (such as "a bird eating fruit"), and compares it with 10 million iNaturalist photos. Results are ordered from most to least relevant. You can use this demo as a new way to find interesting iNaturalist observations to annotate or add to your project.

      You can also use this demo to help us evaluate the Vision Language model powering this demo by telling us which of the returned images was relevant to your search phrase. This demo is using a third-party Vision Language CLIP model that was not trained on iNaturalist data or by the iNaturalist team. Sometimes the tool may produce inaccurate, biased, or offensive results. Read more on the iNaturalist Blog.

    2. https://www.inaturalist.org/blog/95911
      Search iNaturalist Photos With Text
      We are excited to announce the launch of our Vision Language Demo, developed in collaboration with our long-time partners at the University of Massachusetts Amherst, the University of Edinburgh, the University College London and MIT, with generous support from Microsoft AI for Earth. This demo enables you to search a snapshot of 10 million iNaturalist photos using text queries. For instance, typing in "a bird eating fruit" will return matching photos ranked by their relevance to your query.

      Unlike the iNaturalist Computer Vision Model and Geomodel which we train ourselves off of iNaturalist observations, we did not train this model nor is it trained on iNaturalist data. This demo is built off a freely available Vision Language Model that was trained on millions of captioned images not necessarily relating to the natural world. This means that it knows about other things in addition to living organisms (e.g. "a bird perched on a car") but it also means that it currently has biases and may return inappropriate or offensive results that we don’t fully understand. Please keep that in mind when using it.

      You can help us and our research collaborators understand how this model (or other Vision Language Models models we may explore or build) perform by clicking on the “Help us Improve” button. By marking the photos on the page that are relevant or not relevant to your search (e.g. "Mating dragonflies") and clicking submit we will be able to compare the performance of different Vision Language Models at this image retrieval task.
      https://www.inaturalist.org/blog/95911
      https://static.inaturalist.org/wiki_page_attachments/3853-original.png

    3. https://www.inaturalist.org/pages/computer_vision_demo
    4. Windmolenpark
      https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust

    5. https://www.ardmediathek.de/live
    6. Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

      In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

      In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
      https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

    7. Eerder verschenen nummers

      Oudere uitgaven Groninger Kerken.

      2024 maart | juni | september
      2023 maart | juni | september | december
      2022 maart | juni | september | december
      2021 maart | juni | september | december

      Index tijdschrift Groninger Kerken

      Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
      Dit kwartaal in Groninger Kerken
      Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
      Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
      Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
      Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
      Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
      Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

      Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

    8. https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
      https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
      https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
      Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied

    9. www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
    Publicado el octubre 8, 2024 07:28 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    28 de septiembre de 2024

    569. Steenuilen Publicaties STONE Kerkuilen Oehoes

    Samenwerkende Kerkuilen, Steenuilen en Oehoe werkgroepen

    UILEN 2 (2011)


    Uilen 2

    1-Steenuil
    - De prooiaanvoer bij de Steenuil in het 5e Beleef de Lente-jaar
    Reproductie van de Steenuil in Nederland in 2010 
    - Steenuilen in de Midden-Betuwe van 2001 t/m 2010
    Verknocht aan Steenuilen, boeren en buitenlui
    - Kluut als prooi van de Steenuil
    - Steenuilen broeden in konijnenhol
    2-Kerkuil
    - Een nieuwe methode voor het seksen van Kerkuilen
    3-Ransuil
    Oogtrauma en iriscoloboom bij Ransuilen 
    4-Bosuil
    - Nestkastcontroles van de Bosuil in 2010
    5-Oehoe
    - Broedsucces van de Oehoe in Nederland en enkele West-Duitse gebieden in 2011
    - Nestplaatskeus van Oehoes in het grengebied van Nederland en Duitsland
    6-Ruigpootuil
    Recente ontwikkelingen rond Ruigpootuilen in Noordwest-Europa 
    7-Dwerguil                                                                                                                   
    - Waarnemingen van Dwerguilen in Nederland: is de soort aan een opmars bezig?  
    8-Sneeuwuil                                                                                                                
    - Sneeuwuilen in Nederland: arctische verschijningen in de polder  
    9-Konijnuil 
    - De Konijnuil, het neefje van de Steenuil in de Nieuwe Wereld 
     
    10-Velduil
    Dagroofvogels en Uilen op Ameland 1987-2010

    11-Overige
    - Hoe gezond zijn Nederlandse Uilenpopulaties
     

      ↑ Terug naar index























    Steenuilen Publicaties STONE Kerkuilen Oehoes

    Oratie prof.dr. Marleen M.G. Kamperman: De kunst van het afkijken
    Wanneer: di 14-01-2020 16:15 - 17:00
    Waar: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
    Op school leer je dat afkijken niet mag, dat het slecht is. In de week van de Cito-eindtoets, en later bij repetities, worden de tafels uit elkaar geschoven, zodat je niet kunt zien wat degene naast je heeft opgeschreven. Desondanks mag ik graag afkijken, niet bij degene naast me, maar in de natuur.

    Wie goed kijkt ontdekt talloze inspirerende dieren en planten. Ik verwonder me over de schoonheid van natuurlijke systemen en hoe ingenieus al die systemen werken. Een mooi voorbeeld is de zandkasteelworm. Deze worm bouwt een cilindervormig huisje door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te plakken, en dat alles onder water. De lijm die de worm hiervoor produceert bestaat uit een mengsel van positief en negatief geladen eiwitpolymeren. Dit mengsel is zeer geschikt als onderwaterlijm, door een principe dat complex coacervatie wordt genoemd. Geïnspireerd door de zandkasteelworm ontwikkelen wij synthetische polymeren om zo sterke onderwaterlijmen te maken.

    In mijn oratie geef ik een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen, laat ik zien hoe wij proberen deze materialen na te maken, en zet ik uiteen hoe ik de toekomst van mijn vakgebied zie. Daarnaast wil ik belichten wat zich afspeelt in andere landen op het gebied van onderwijs en wetenschapsbeleid, om te kijken of we daar iets van kunnen leren.

    Ik beargumenteer dat afkijken heel nuttig kan zijn. Dat je niet sterker bent als je alles alleen doet en dat je je kennis niet het beste voor jezelf kunt houden. Dit geldt zowel voor onderwijs als voor onderzoek, en ook in de maatschappij.

    Meer informatie
    Oratie: prof.dr. M.M.G. Kamperman
    Titel: De kunst van het afkijken
    Leeropdracht: Polymer Science
    Faculteit: Science and Engineering
    Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier

    1. Lees het volledige onderzoek: Data-centric AI approach for automated wildflower monitoring.
    2. Het plantentel-algoritme komt beschikbaar voor onderzoekers via de soortherkennings-infrastructuur ARISE. Dat heeft een zogeheten plug and play software-architectuur zodat allerlei vormen van data of data-herkenning er eenvoudig aan toegevoegd kunnen worden. Lees hier meer over dat project.
    3. Eindhoven Wildflower Dataset is nu al beschikbaar voor wie ermee aan de slag wil. 
    1. Windmolenpark
      https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust

    2. https://www.ardmediathek.de/live
    3. Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

      In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

      In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
      https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

    4. https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/
    5. https://justinthedeeps.com/posts/topo-maps-for-divers/
    6. Windmolenpark
      https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust

    7. https://www.ardmediathek.de/live
    8. Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

      In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

      In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
      https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

    9. Eerder verschenen nummers

      Oudere uitgaven Groninger Kerken.

      2024 maart | juni | september
      2023 maart | juni | september | december
      2022 maart | juni | september | december
      2021 maart | juni | september | december

      Index tijdschrift Groninger Kerken

      Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
      Dit kwartaal in Groninger Kerken
      Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
      Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
      Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
      Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
      Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
      Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

      Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

    10. https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
      https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
      https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
      Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied

    11. www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
    Publicado el septiembre 28, 2024 06:07 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    568. STONE Magazine Publicaties Uilen Athene Kerkuilen Oehoe werkgroep

    UILEN 1 t/m 9 (2010-2019)


    Alle artikelen uit eerder verschenen nummers van Uilen, met uitzondering van het laatste nummer, zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. De artikelen zijn overzichtelijk gegroepeerd per uilensoort. ↑ Terug naar index



    UILEN 1 (2010)


    1-Steenuil
    Reproductie van de Steenuil in Nederland in 2008 en 2009 
    Vier jaar prooiaanvoer tijdens de broedperiode bij de Steenuil 
    Waar zit de bottleneck in de overleving van jonge Steenuilen? 
    Een methode voor het bepalen van de conditie van steenuiljongen 
    2-Kerkuil
    Het herstel van de kerkuil in Friesland 
    Kerkuilenbeschermers en braakbalonderzoek
    3-Ransuil
    Geslacht- en leeftijdsbepaling van Ransuilen 
    Winterroesten van ransuilen in Friesland
    4-Bosuil
    Hoe komt het dat Bosuilen de neerwaartse trend van dagroofvogels op de ZW-Veluwe niet gevolgd hebben?
    5-Oehoe
    Webcamobservaties bij Oehoes in Nederland en Duitsland
    6-Ruigpootuil
    Ruigpootuilen in Drenthe in 2008-2010: terug van weggeweest? 

    STONE Magazine Publicaties Uilen Athene Kerkuilen Oehoe werkgroep
    Oratie prof.dr. Marleen M.G. Kamperman: De kunst van het afkijken
    Wanneer: di 14-01-2020 16:15 - 17:00
    Waar: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
    Op school leer je dat afkijken niet mag, dat het slecht is. In de week van de Cito-eindtoets, en later bij repetities, worden de tafels uit elkaar geschoven, zodat je niet kunt zien wat degene naast je heeft opgeschreven. Desondanks mag ik graag afkijken, niet bij degene naast me, maar in de natuur.

    Wie goed kijkt ontdekt talloze inspirerende dieren en planten. Ik verwonder me over de schoonheid van natuurlijke systemen en hoe ingenieus al die systemen werken. Een mooi voorbeeld is de zandkasteelworm. Deze worm bouwt een cilindervormig huisje door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te plakken, en dat alles onder water. De lijm die de worm hiervoor produceert bestaat uit een mengsel van positief en negatief geladen eiwitpolymeren. Dit mengsel is zeer geschikt als onderwaterlijm, door een principe dat complex coacervatie wordt genoemd. Geïnspireerd door de zandkasteelworm ontwikkelen wij synthetische polymeren om zo sterke onderwaterlijmen te maken.

    In mijn oratie geef ik een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen, laat ik zien hoe wij proberen deze materialen na te maken, en zet ik uiteen hoe ik de toekomst van mijn vakgebied zie. Daarnaast wil ik belichten wat zich afspeelt in andere landen op het gebied van onderwijs en wetenschapsbeleid, om te kijken of we daar iets van kunnen leren.

    Ik beargumenteer dat afkijken heel nuttig kan zijn. Dat je niet sterker bent als je alles alleen doet en dat je je kennis niet het beste voor jezelf kunt houden. Dit geldt zowel voor onderwijs als voor onderzoek, en ook in de maatschappij.

    Meer informatie
    Oratie: prof.dr. M.M.G. Kamperman
    Titel: De kunst van het afkijken
    Leeropdracht: Polymer Science
    Faculteit: Science and Engineering
    Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier

    UILEN 2 (2011)


    Uilen 2

    1-Steenuil
    - De prooiaanvoer bij de Steenuil in het 5e Beleef de Lente-jaar
    Reproductie van de Steenuil in Nederland in 2010 
    - Steenuilen in de Midden-Betuwe van 2001 t/m 2010
    Verknocht aan Steenuilen, boeren en buitenlui
    - Kluut als prooi van de Steenuil
    - Steenuilen broeden in konijnenhol
    2-Kerkuil
    - Een nieuwe methode voor het seksen van Kerkuilen
    3-Ransuil
    Oogtrauma en iriscoloboom bij Ransuilen 
    4-Bosuil
    - Nestkastcontroles van de Bosuil in 2010
    5-Oehoe
    - Broedsucces van de Oehoe in Nederland en enkele West-Duitse gebieden in 2011
    - Nestplaatskeus van Oehoes in het grengebied van Nederland en Duitsland
    6-Ruigpootuil
    Recente ontwikkelingen rond Ruigpootuilen in Noordwest-Europa 
    7-Dwerguil                                                                                                                   
    - Waarnemingen van Dwerguilen in Nederland: is de soort aan een opmars bezig?  
    8-Sneeuwuil                                                                                                                
    - Sneeuwuilen in Nederland: arctische verschijningen in de polder  
    9-Konijnuil 
    - De Konijnuil, het neefje van de Steenuil in de Nieuwe Wereld 
     
    10-Velduil
    Dagroofvogels en Uilen op Ameland 1987-2010

    11-Overige
    - Hoe gezond zijn Nederlandse Uilenpopulaties
     

      ↑ Terug naar index























    Steenuilen Publicaties STONE Kerkuilen Oehoes

    Oratie prof.dr. Marleen M.G. Kamperman: De kunst van het afkijken
    Wanneer: di 14-01-2020 16:15 - 17:00
    Waar: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
    Op school leer je dat afkijken niet mag, dat het slecht is. In de week van de Cito-eindtoets, en later bij repetities, worden de tafels uit elkaar geschoven, zodat je niet kunt zien wat degene naast je heeft opgeschreven. Desondanks mag ik graag afkijken, niet bij degene naast me, maar in de natuur.

    Wie goed kijkt ontdekt talloze inspirerende dieren en planten. Ik verwonder me over de schoonheid van natuurlijke systemen en hoe ingenieus al die systemen werken. Een mooi voorbeeld is de zandkasteelworm. Deze worm bouwt een cilindervormig huisje door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te plakken, en dat alles onder water. De lijm die de worm hiervoor produceert bestaat uit een mengsel van positief en negatief geladen eiwitpolymeren. Dit mengsel is zeer geschikt als onderwaterlijm, door een principe dat complex coacervatie wordt genoemd. Geïnspireerd door de zandkasteelworm ontwikkelen wij synthetische polymeren om zo sterke onderwaterlijmen te maken.

    In mijn oratie geef ik een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen, laat ik zien hoe wij proberen deze materialen na te maken, en zet ik uiteen hoe ik de toekomst van mijn vakgebied zie. Daarnaast wil ik belichten wat zich afspeelt in andere landen op het gebied van onderwijs en wetenschapsbeleid, om te kijken of we daar iets van kunnen leren.

    Ik beargumenteer dat afkijken heel nuttig kan zijn. Dat je niet sterker bent als je alles alleen doet en dat je je kennis niet het beste voor jezelf kunt houden. Dit geldt zowel voor onderwijs als voor onderzoek, en ook in de maatschappij.

    Meer informatie
    Oratie: prof.dr. M.M.G. Kamperman
    Titel: De kunst van het afkijken
    Leeropdracht: Polymer Science
    Faculteit: Science and Engineering
    Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier

    https://www.ardmediathek.de/live

    Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

    In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

    In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
    https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887


  • Windmolenpark
    https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust
  • https://www.ardmediathek.de/live


  • Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

    In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

    In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
    https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

  • Eerder verschenen nummers

    Oudere uitgaven Groninger Kerken.

    2024 maart | juni | september
    2023 maart | juni | september | december
    2022 maart | juni | september | december
    2021 maart | juni | september | december

    Index tijdschrift Groninger Kerken

    Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
    Dit kwartaal in Groninger Kerken
    Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
    Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
    Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
    Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
    Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
    Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

    Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief


  • https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
    https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
    https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
    Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied

  • www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing

  • Publicado el septiembre 28, 2024 04:48 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    27 de septiembre de 2024

    567.Stip van de Vlinderstichting en agro-ecoloog Ben Koks over de win-win van landbouwtechnieken en biodiversiteit

    Stip van de Vlinderstichting en agro-ecoloog Ben Koks over de win-win van landbouwtechnieken en biodiversiteit
    www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
    De Rotterdam de boer op!-lunchlezing wordt sinds april 2023 maandelijks door Rachelle georganiseerd en gehost. Het begon vanuit de wens om alle mooie dingen die spelen binnen de verschillende programmasporen te delen met ons netwerk en andere geïnteresseerden. De lunchlezing heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een belangrijke vorm van kennisdeling binnen Rotterdam de boer op!. Het is elke maand een geanimeerde online bijeenkomst!

    1. Niet lullen, maar poetsen. Akkervogeldeskundige Ben Koks wil meer ruimte voor biodiversiteit op akkerlandschappen. Rotterdam de Boer Op! heeft samen met Ben Koks en Sander Bernaerts twee grote projecten ontwikkeld; ‘Onderzaai’ en ‘Biodivers Akker Mozaïek’. Dit zijn allebei methoden om meer biodiversiteit op de akker te krijgen, zonder dat de financiële opbrengst van boeren in het geding komt. Maar zoals de praktijk inmiddels heeft uitgewezen: alles valt of staat met een juiste uitvoering. Is het ecologisch én landbouwkundig een verbetering? Het landbouwkundige succes laten we graag aan de boeren over. Het ecologische resultaat wordt door De Vlinderstichting gemonitord. Anthonie Stip (De Vlinderstichting) en Ben Koks hebben het concept, de voortgang en wat eerste resultaten uit de doeken gedaan tijdens de lunchlezing op maandag 16 september.

      www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing

    2. Lezingen 2023 terugkijken
      De lezingen van vorig jaar zijn opgenomen en terug te kijken op het YouTubekanaal van FLORON. Liever alleen de diapresentaties bekijken? Klik dan hier.
      https://floron.us8.list-manage.com/track/click?u=d5adea05984151874ceeb9c72&id=eabafcf8fe&e=f46423baaf
      Het landelijk Watervogelmeetnet en het Landelijk Broedvogelmeetnet zijn meetnetten van de Overheid. Sovon Vogelonderzoek Nederland coördineert in opdracht van de Overheid de tellingen en inventarisaties. Sovon beheert en analyseert de data en rapporteert jaarlijks over deze meetnetten.

      De meeste gegevens van deze meetnetten worden door vrijwilligers en terreinbeherende organisaties ingewonnen. Data van gebieden die zeer complex zijn, gebieden in regio's waar weinig vrijwilligers beschikbaar zijn of gebieden waar inzet van schepen of vaartuigen noodzakelijk is, worden door of in opdracht van de Overheid ingewonnen. Alle gegevens samen vormen de basis van deze 2 landelijke meetnetten. Data die door derden worden ingewonnen, zijn geen eigendom van de Overheid. De Overheid mag al deze gegevens wel gebruiken voor het vaststellen van de populatieomvang van vogelsoorten en het berekenen van trends. Maar ze mag deze niet op teltraject-, of telgebiedniveau ontsluiten of doorleveren.

      Geaggregeerde gegevens worden door Sovon Vogelonderzoek Nederland geleverd aan de NDFF(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website). De data van de gebieden in beheer bij Rijkswaterstaat zijn via de viewer(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) ontsloten.

      De ontsluiting van alle opgewerkte vogeldata/informatie verloopt via Sovon. Deze informatie vind u op het tabblad Vogelinfo op Sovon(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) en is verdeeld naar landelijke data per vogelsoort(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) (verspreidingskaart, trendgrafiek en seizoensverdeling) en naar Natura 2000-gebieden(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) (aantallen broedvogels en winter- en trekvogels vanaf respectievelijk 2012 en 2010). De aantallen van de Natura 2000-gebieden kunt u inkijken én downloaden. De landelijke gegevens kunt u alleen inkijken.

    3. UILEN 2 (2011)


      Uilen 2




































      1-Steenuil

      - De prooiaanvoer bij de Steenuil in het 5e Beleef de Lente-jaar
      Reproductie van de Steenuil in Nederland in 2010 
      - Steenuilen in de Midden-Betuwe van 2001 t/m 2010
      Verknocht aan Steenuilen, boeren en buitenlui
      - Kluut als prooi van de Steenuil
      - Steenuilen broeden in konijnenhol

      2-Kerkuil

      - Een nieuwe methode voor het seksen van Kerkuilen

      3-Ransuil

      Oogtrauma en iriscoloboom bij Ransuilen 

      4-Bosuil

      - Nestkastcontroles van de Bosuil in 2010

      5-Oehoe

      - Broedsucces van de Oehoe in Nederland en enkele West-Duitse gebieden in 2011
      - Nestplaatskeus van Oehoes in het grengebied van Nederland en Duitsland

      6-Ruigpootuil

      Recente ontwikkelingen rond Ruigpootuilen in Noordwest-Europa 

      7-Dwerguil                                                                                                                   
      - Waarnemingen van Dwerguilen in Nederland: is de soort aan een opmars bezig?  
      8-Sneeuwuil                                                                                                                
      - Sneeuwuilen in Nederland: arctische verschijningen in de polder  
      9-Konijnuil 
      - De Konijnuil, het neefje van de Steenuil in de Nieuwe Wereld 
       
      10-Velduil
      Dagroofvogels en Uilen op Ameland 1987-2010

      11-Overige
      - Hoe gezond zijn Nederlandse Uilenpopulaties
       

        ↑ Terug naar index























      Steenuilen Publicaties STONE Kerkuilen Oehoes

      Oratie prof.dr. Marleen M.G. Kamperman: De kunst van het afkijken
      Wanneer: di 14-01-2020 16:15 - 17:00
      Waar: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
      Op school leer je dat afkijken niet mag, dat het slecht is. In de week van de Cito-eindtoets, en later bij repetities, worden de tafels uit elkaar geschoven, zodat je niet kunt zien wat degene naast je heeft opgeschreven. Desondanks mag ik graag afkijken, niet bij degene naast me, maar in de natuur.

      Wie goed kijkt ontdekt talloze inspirerende dieren en planten. Ik verwonder me over de schoonheid van natuurlijke systemen en hoe ingenieus al die systemen werken. Een mooi voorbeeld is de zandkasteelworm. Deze worm bouwt een cilindervormig huisje door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te plakken, en dat alles onder water. De lijm die de worm hiervoor produceert bestaat uit een mengsel van positief en negatief geladen eiwitpolymeren. Dit mengsel is zeer geschikt als onderwaterlijm, door een principe dat complex coacervatie wordt genoemd. Geïnspireerd door de zandkasteelworm ontwikkelen wij synthetische polymeren om zo sterke onderwaterlijmen te maken.

      In mijn oratie geef ik een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen, laat ik zien hoe wij proberen deze materialen na te maken, en zet ik uiteen hoe ik de toekomst van mijn vakgebied zie. Daarnaast wil ik belichten wat zich afspeelt in andere landen op het gebied van onderwijs en wetenschapsbeleid, om te kijken of we daar iets van kunnen leren.

      Ik beargumenteer dat afkijken heel nuttig kan zijn. Dat je niet sterker bent als je alles alleen doet en dat je je kennis niet het beste voor jezelf kunt houden. Dit geldt zowel voor onderwijs als voor onderzoek, en ook in de maatschappij.

      Meer informatie
      Oratie: prof.dr. M.M.G. Kamperman
      Titel: De kunst van het afkijken
      Leeropdracht: Polymer Science
      Faculteit: Science and Engineering
      Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier

      https://www.ardmediathek.de/live

      Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

      In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

      In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
      https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

    4. Windmolenpark
      https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust

    5. https://www.ardmediathek.de/live
    6. Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

      In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

      In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
      https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

    7. Eerder verschenen nummers

      Oudere uitgaven Groninger Kerken.

      2024 maart | juni | september
      2023 maart | juni | september | december
      2022 maart | juni | september | december
      2021 maart | juni | september | december

      Index tijdschrift Groninger Kerken

      Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
      Dit kwartaal in Groninger Kerken
      Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
      Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
      Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
      Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
      Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
      Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

      Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

    8. https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
      https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
      https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
      Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied

    9. www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
    Publicado el septiembre 27, 2024 07:33 MAÑANA por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    23 de septiembre de 2024

    566. landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen

    Wiersma, J., ter Steege, H., Spek, T., & Wolff, A. (Geaccepteerd/In druk). Landschapsbiografie van de Gemeente Groningen.
    https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
    https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
    https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
    Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied
    Westerhuis, Gerard; Spek, Theo; Wiersma, Jeroen
    https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/589707168/Landschapsbiografie_van_het_Reitdiepgebied_feburari_2023.pdf
    https://publicaties.oisgroningen.nl/erfgoed-monumenten-en-landschap-in-de-gemeente-groningen-2023/inleiding#aanleiding-en-opzet-van-het-onderzoek
    https://www.entrance.eu/evenementen/barn-talk-15-mei-groen-gas-zit-er-een-luchtje-aan/


  • De energietransitie staat momenteel volop in de schijnwerpers. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het verduurzamen van hun omgeving, woning en levensstijl en ook bedrijven en grote industrieën beginnen de noodzaak voor verandering te voelen. Maar wat is de energietransitie nu precies? Er wordt veel over geschreven en menig persoon heeft er wel een mening over. Welke informatie klopt? Hoe nauw komen de nuances? En is er wel één waarheid?
    https://www.entrance.eu/evenementen/barn-talk-1-november-feiten-en-cijfers/
  • Barn Talk - Feit en Fictie in de energietransitie
    https://campus.groningen.nl/events/barn-talk
    https://hanzemag.nl/visser-de-boer-geven-gas-tijdens-eerste-barn-talk-van-24-25/
  • Barn Talk - Feit en Fictie in de energietransitie
    De energietransitie staat momenteel volop in de schijnwerpers. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het verduurzamen van hun omgeving, woning en levensstijl en ook bedrijven en grote industrieën beginnen de noodzaak voor verandering te voelen. Maar wat is de energietransitie nu precies? Er wordt veel over geschreven en menig p
    https://www.entrance.eu/evenementen/barn-talk-1-november-feiten-en-cijfers/
  • Barn Talk - Feit en Fictie in de energietransitie
    Twee experts met een schat aan ervaring en kennis over de energietransitie komen eenmalig samen om hun inzichten en visie te delen. Laat je informeren over wat écht klopt over duurzame energie en wat niet, en ontdek welke uitdagingen en kansen zij zien in de toekomst van energie.
    Remco de Boer is een gerenommeerd energiedeskundige, vooral bekend als de stem achter de populaire podcast Studio Energie. Daarnaast schrijft hij diepgaande analyses over energie- en klimaatbeleid. Onlangs bracht hij zijn tweede boek uit, Droomland, waarin hij de complexiteit van de energietransitie verder uitdiept.

    Martien Visser is lector Energietransitie aan de Hanze en vervult daarnaast de rol van Manager Corporate Strategy bij Gasunie. Hij maakt de energietransitie begrijpelijk voor een groot publiek, onder andere met zijn ‘Grafiek van de Dag’ en column op Energiepodium.nl.

    https://www.entrance.eu/nieuws/kijk-de-barn-talk-van-visser-en-de-boer-terug/

  • Barn Talk - Feit en Fictie in de energietransitie
    Op 2 oktober geeft Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, een inspirerende Barn Talk over een van de meest urgente vraagstukken van deze tijd: de toekomst van onze landbouw. Met uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en bodemuitputting, staat de huidige landbouw voor een keerpunt.

    Hoe kunnen we voedselproductie duurzamer, eerlijker en veerkrachtiger maken? Marjan zal ons meenemen in haar visie en verkennen hoe we ons landbouwsysteem kunnen transformeren om klaar te zijn voor de toekomst.

    Als directeur van Urgenda – een organisatie die toonaangevend is in de transitie naar een duurzame samenleving – heeft Marjan Minnesma talloze initiatieven op gang gebracht die bijdragen aan een groenere en eerlijkere wereld. Urgenda is vooral bekend door de succesvolle klimaatzaak tegen de Nederlandse staat, maar zet zich ook in voor thema’s als energie, mobiliteit én landbouw. Juist in de landbouw liggen volgens Urgenda enorme kansen om de klimaatdoelen te halen én onze
    https://www.hanze.nl/nl/evenementen/onderzoeken/2024/10/barn-talk-marjan-minnesma-over-landbouw-van-de-toekomst


  • https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32873
    Om het model te trainen gebruikten de makers de zogeten Eindhoven Wildflower Dataset. Deze dataset bestaat uit ruim 2.000 foto’s, waarop in totaal 65.000 bloemen te zien zijn, van 160 verschillende plantensoorten. De foto’s zijn gemaakt in bermen, stadsparken, weilanden en natuurgebieden in de omgeving van Eindhoven. Het bijzondere van dit AI-model is dat het een standaard algoritme gebruikt, en dat er vooral veel aandacht is besteed aan de kwaliteit van de data waarmee het model getraind is. Zo is voor elke plantensoort nauwkeurig vastgelegd wat precies de ‘tel-eenheid’ is. Vaak is dat de bloeiwijze van de plant.
    Oftewel: wie planten wil tellen, kan nu nog niet meteen aan de slag, legt Gerard Schouten van Fontys Hogeschool uit. "Je moet dit zien als een proof of concept, we laten zien dat je meerdere plantensoorten betrouwbaar kunt tellen met een AI-model. Als je het model echt in de praktijk wilt gaan inzetten, zullen er nog een paar stappen gezet moeten worden. Er moeten meer soorten in, en er is ook nog een IT-slag nodig om echt een ‘end-to-end’ systeem te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan integratie met een beeldsensor in een drone of smartphone, die de beelden automatisch naar de Cloud stuurt, waar ook het AI-model draait. Of een gebruikersvriendelijke user interface, bijvoorbeeld een app, om de resultaten van het model te bekijken."
    1. Lees het volledige onderzoek: Data-centric AI approach for automated wildflower monitoring.
    2. Het plantentel-algoritme komt beschikbaar voor onderzoekers via de soortherkennings-infrastructuur ARISE. Dat heeft een zogeheten plug and play software-architectuur zodat allerlei vormen van data of data-herkenning er eenvoudig aan toegevoegd kunnen worden. Lees hier meer over dat project.
    3. Eindhoven Wildflower Dataset is nu al beschikbaar voor wie ermee aan de slag wil. 

  • Windmolenpark
    https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust
  • https://www.ardmediathek.de/live


  • Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

    In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

    In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
    https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

  • Eerder verschenen nummers

    Oudere uitgaven Groninger Kerken.

    2024 maart | juni | september
    2023 maart | juni | september | december
    2022 maart | juni | september | december
    2021 maart | juni | september | december

    Index tijdschrift Groninger Kerken

    Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
    Dit kwartaal in Groninger Kerken
    Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
    Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
    Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
    Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
    Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
    Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

    Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief


  • https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
    https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
    https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
    Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied

  • Publicado el septiembre 23, 2024 06:12 TARDE por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario

    11 de septiembre de 2024

    565. Nachhaltige Bauweisen | Baumeister des Tierreichs | ARTE Family

    1. Maßgeschneiderte Behausungen | Baumeister des Tierreichs | ARTE Family
      Nachhaltige und modulierbare Architektur zu schaffen, ist kein Fachwissen, das nur dem Menschen vorbehalten ist. Zwergmäuse, Biber, Dachse und Töpfervögel führen ihr Können vor. Ihre erstaunlichen Bauten aus Holz, Blättern oder Strohlehm sind perfekt an ihre Umgebung angepasst und erfüllen alle denselben Zweck: Schutz für die Familie vor Unwetter und Fressfeinden.
      https://www.arte.tv/de/videos/093636-001-F/baumeister-des-tierreichs/
      Die meisten Tiere bauen keine Behausungen, da diese zeit- und energieraubende Tätigkeit für den Erhalt ihrer Art nicht zwingend notwendig ist. Manche allerdings sind hervorragende Architekten. Lange vor Homo sapiens, errichteten diese Tiere bereits echte Wohnungen für ihre Familien und Nachkommen. Lang vor dem Menschen wussten sie, wie man aus Lehm Ziegeln macht, wie man Grashalme verwebt, unterirdische Bauten anlegt und sogar wilde Ströme bändigt.
      Diese geduldig erlernten Techniken und Bauweisen erfüllen bei den Tieren denselben Zweck wie beim Menschen: Es geht darum, geschützt vor Unwetter und Fressfeinden Nahrung zu verspeisen und zu lagern, sowie sich fortzupflanzen und die Jungen aufzuziehen. Deshalb versteckt die Zwergmaus ihr kugelrundes Nest geschickt im hohen Gras. Der Dachs hebt riesige, luxuriöse Souterrainwohnungen aus. Der Töpfervogel baut ein hermetisch verriegeltes Nest aus Lehm. Der Biber platziert seinen Bau mitten in einem ausgeklügelten System von Staudämmen.
      Doch all diese Behausungen wecken Begehrlichkeiten. Manch einer lässt sich von ihnen inspirieren oder stibitzt ein Stück Mauerwerk. Andere dringen in die Bauten ein, fressen die Jungen oder jubeln den nichtsahnenden Bewohnern ihren eigenen Nachwuchs unter. Und wieder andere besetzen fremde Wohnungen, nachdem sie die Eigentümer vertrieben oder gar getötet haben. In dieser Folge stellen vier Baumeister des Tierreichs unter Beweis, dass sie mit jeder Technik und jedem Baustoff umgehen können und zeigen, dass jede maßgeschneiderte Behausung perfekt an ihre Umgebung angepasst sein muss.

    2. . Nachhaltige Bauweisen

      Städtebau ist Menschensache, könnte man meinen. Dabei waren zahlreiche Tiergemeinschaften schon lange vor uns in der Lage, durch kollektive Organisation und Arbeitsaufteilung Infrastrukturen zu errichten, die in ihrer Komplexität unseren Städten in nichts nachstehen. Allerdings ist die tierische Baukunst immer perfekt in ihre Umgebung eingepasst und steht im wechselseitigen Nutzen mit der Natur, anstatt sie auszubluten. Man findet im Tierreich das Äquivalent menschlicher Einfamilienhaussiedlungen, sozialer Wohnanlagen oder gar großer Metropolen. In dieser Folge stellen vier dieser tierischen Architekten ihr Können unter Beweis. Sie leben in sehr unterschiedlichen Biotopen und ihre Bauten müssen jeweils andere und immer höhere Ansprüche erfüllen.
      Die Tiere zeigen, dass es möglich ist, im Einklang mit der Natur zu leben. Den Anfang macht die Grundel in ihrer Residenz am Rande des Korallenriffs. Weiter geht es mit dem Siedelweber, der als Koloniebrüter riesige Gemeinschaftsnester in den Baumwipfeln der Kalahari baut, dann geht es hinab ins unterirdische Reich des Nacktmulls und schließlich in die weitverzweigte Stadt der Blattschneiderameise. Sie alle haben mit ganz unterschiedlichen Widrigkeiten zu kämpfen, und doch schaffen sie es, trotz hoher Bevölkerungsdichte nachhaltige Siedlungen zu bauen und sie im Einklang mit der Natur zu bewohnen. (Text: arte)

      Tierische Baukunst ist immer perfekt in ihre Umgebung eingepasst und steht in wechselseitigem Nutzen mit der Natur. Welche Parallelen finden sich zu menschlichen Bauweisen? Und wie zeigen Tiere, dass es möglich ist, im Einklang mit der Natur zu leben?

      Städtebau ist Menschensache, könnte man meinen. Dabei waren zahlreiche Tiergemeinschaften schon lange vor uns in der Lage, durch kollektive Organisation und Arbeitsaufteilung Infrastrukturen zu errichten, die in ihrer Komplexität unseren Städten in nichts nachstehen. Allerdings ist die tierische Baukunst immer perfekt in ihre Umgebung eingepasst und steht im wechselseitigen Nutzen mit der Natur, anstatt sie auszubluten. Man findet im Tierreich das Äquivalent menschlicher Einfamilienhaussiedlungen, sozialer Wohnanlagen oder gar großer Metropolen.
      In dieser Folge stellen vier dieser tierischen Architekten ihr Können unter Beweis. Sie leben in sehr unterschiedlichen Biotopen und ihre Bauten müssen jeweils andere und immer höhere Ansprüche erfüllen. Die Tiere zeigen, dass es möglich ist, im Einklang mit der Natur zu leben. Den Anfang macht die Grundel in ihrer Residenz am Rande des Korallenriffs. Weiter geht es mit dem Siedelweber, der als Koloniebrüter riesige Gemeinschaftsnester in den Baumwipfeln der Kalahari baut, dann geht es hinab ins unterirdische Reich des Nacktmulls und schließlich in die weitverzweigte Stadt der Blattschneiderameise. Sie alle haben mit ganz unterschiedlichen Widrigkeiten zu kämpfen, und doch schaffen sie es, trotz hoher Bevölkerungsdichte nachhaltige Siedlungen zu bauen und sie im Einklang mit der Natur zu bewohnen.
      https://www.arte.tv/de/videos/093636-001-F/baumeister-des-tierreichs/
      Dokureihe, Regie: Lucas Allain und Geoffroy de La Tullaye (F 2021, 53 Min)
      Mediathek: https://www.arte.tv/de/videos/093636-...

    3. Tierische Landschaftsplaner | Baumeister des Tierreichs | ARTE Family

      In der großen Familie der tierischen Baumeister nehmen die Landschaftsplaner eine Sonderstellung ein. Sie sind die wahren Demiurgen unserer Ökosysteme. Der Mensch in seinem Unwissen hat sie gejagt und beinahe ausgerottet. Da sie oft winzig klein sind, könnte man sie tatsächlich für unwichtig halten. Dabei bauen sie für ihre Größenordnung gigantische Anlagen. Die tierischen Landschaftsplaner sind kleine Architekten mit großer Energie, die nicht nur eine Wohnung für den Eigenbedarf einrichten, sondern die ganze Umwelt umgestalten.
      Überall, wo sie zugegen sind, verändert sich mit der Zeit die Landschaft und Flora und Fauna erstrahlen in einer verblüffend reichen Artenvielfalt. Jeder Landschaftsplaner hat sein Spezialgebiet. Da gibt es einmal die Bodenexperten. In ariden Regionen legt die Termite mit ihrem Bau überall in der Savanne Oasen der Biodiversität an. In gemäßigteren Zonen produziert ihr Kollege, der Regenwurm, Humus in Form von Kothäufchen – ein unerlässliches Substrat für einen gesunden und lebendigen Boden. Für Bäche, Flüsse und Seen ist der Biber zuständig.
      Als kompetenter Ingenieur für Wasser- und Forstwirtschaft entwirft er um seinen Bau die Auenlandschaften von morgen. Und auf dem Grund der warmen Meere baut die Koralle ihre Festung – ein Sammelpunkt für alles Leben unter Wasser und fester Bestandteil der Tropenlandschaft. Die tierischen Landschaftsplaner zeigen, dass man bei diesem Beruf über den eigenen Tellerrand hinausschauen muss. Die Schönheit einer Landschaft beruht auf ihrer Artenvielfalt, und wer sie gestalten will, muss biodivers denken. (Text: arte)
      https://www.arte.tv/de/videos/093636-003-F/baumeister-des-tierreichs/

    4. Schon lange vor dem Menschen widmeten sich andere Lebewesen der Architektur und bauten Häuser, Städte und sogar ganze Landschaften. Sorgfältig entwickelten sie dabei bemerkenswerte Fertigkeiten als Töpfer, Erdbauarbeiter, Architekten oder Bodenbelüfter und schaffen Wohnräume, die sich perfekt an die Umgebung anpassen. Ob bloß einen Tag oder ein Leben lang, ob im Wasser oder außerhalb, ob in den Lüften oder auf der Erde – die Bauwut entsteht bei den Tieren genau wie beim Menschen stets aus der Notwendigkeit, die Lebensbedürfnisse zu befriedigen: Nahrung finden und lagern, den Nachwuchs sicher vor Fressfeinden großziehen und sich vor dem Wetter schützen.
      Im Unterschied zum Menschen verwenden sie für den Bau allerdings nur natürliche, abbaubare Rohstoffe. Die Tiere setzen ihrer Fantasie dabei keine Grenzen und arbeiten mit ihren Füßen, Schnäbeln, Mäulern oder Tentakeln; ihre Werkstoffe sind Blätter, Äste, Steine oder Erde. Die meisten Tiere gehören zur Gruppe der Baumeister. Besonders der Rosttöpfer und der Dachs stechen mit ihren Bauten hervor. Der Vogel mit dem rostfarbenen Gefieder ist in der Lage, aus den spärlichen Ressourcen der Pampa einen perfekt geschlossenen Lehmbau auf den Ästen der Bäume zu errichten.
      Der Dachs hingegen arbeitet im europäischen Unterholz unermüdlich an einem großen Erdbau, der über Generationen hinweg bewohnt und erweitert wird und zu einem unterirdischen Palast mit mehreren Eingängen und Zimmern heranwächst. Die Dachse können es sich hier gemütlich machen und ihren Nachwuchs ungestört großziehen. Für die Stadtplaner gilt „Einigkeit macht stark“ und je nach Herausforderung entstehen dabei extrem komplexe, vielfach nutzbare Organisationen und Infrastrukturen.

    5. https://www.entrance.eu/nieuws/kijk-de-barn-talk-van-visser-en-de-boer-terug/ Twee experts met een schat aan ervaring en kennis over de energietransitie komen eenmalig samen om hun inzichten en visie te delen. Laat je informeren over wat écht klopt over duurzame energie en wat niet, en ontdek welke uitdagingen en kansen zij zien in de toekomst van energie.
      populaire podcast Studio Energie. Daarnaast schrijft hij diepgaande analyses over energie- en klimaatbeleid. Onlangs bracht hij zijn tweede boek uit, Droomland, waarin hij de complexiteit van de energietransitie verder uitdiept.
      https://ntr.nl/De-weg-van-de-dodo/604
      Martien Visser is lector Energietransitie aan de Hanze en vervult daarnaast de rol van Manager Corporate Strategy bij Gasunie. Hij maakt de energietransitie begrijpelijk voor een groot publiek, onder andere met zijn ‘Grafiek van de Dag’ en column op Energiepodium.nl.

    6. Drie mensen zetten alles op alles om één diersoort, of zelfs een heel ecosysteem, te redden van de ondergang, want van de Nederlandse biodiversiteit is nog maar een fractie over. Maar de natuurbeschermers lopen tegen net zoveel obstakels op als de dieren waar ze voor vechten.

      Jennifer Pettersson volgde deze drie natuurbeschermers over een periode van twee jaar voor De weg van de dodo, een tragikomische podcastserie over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakte deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.
      https://ntr.nl/De-weg-van-de-dodo/604
      De weg van de dodo is gemaakt in co-productie met Stichting Autres Directions en Aldus’ producties, die eerder tekenden voor de succesvolle podcasts Buiten de muren, Hier hing een schilderij en De man en de maan.

      De weg van de dodo is vanaf 4 september 2024 te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms. Het is een productie van Stichting Autres Directions en Aldus’ producties, die eerder tekenden voor de succesvolle podcasts Buiten de muren, Hier hing een schilderij en De man en de maan.
      https://ntr.nl/De-weg-van-de-dodo/604
      Première in ARTIS
      Op 3 september is er een speciale première-avond om 20.00 uur in ARTIS-Groote Museum in aanwezigheid van makers en hoofdpersonen met speciale gasten. In het interactieve Groote Museum ervaren bezoekers de verbondenheid met andere dieren, planten en microben.

    7. Bodemecologie door Gerard Korthals

      Dicht bij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. De bodem onder onze voeten vormt letterlijk en figuurlijk de basis van ons bestaan. Bodems brengen niet alleen voedsel voort, maar zijn ook belangrijk voor natuur, milieu, klimaat, waterhuishouding, consumenten en burgers. Bodemecoloog Gerard Korthals van de Wageningen Universiteit laat ons in zijn lezing op 17 september zien hoe dit allemaal samenhangt. Hij vertelt over de biologie van de bodem, over de recyclemachine, bedreigingen en disbalans. Kennis over het bodemleven is belangrijk. Die kan je gebruiken om te sturen op duurzaam bodembeheer: hoe kan je het bodemleven voor je aan het werk zetten, zodat je er geen last van hebt, maar juist baat! Nuttig voor akkerbouwers maar ook handig voor (moes)tuinbezitters.

      Bodemfuncties

      Grondsoort en landgebruik (landbouw, woningbouw, natuur) beïnvloeden de gezondheid van het bodemleven, maar andersom ook! Zonder het juiste bodemleven zijn bepaalde types van landgebruik moeilijk of soms onmogelijk. Daarom moeten we het bodemleven steeds beter gaan meten en onderzoek doen hoe we het bodemleven en de functies ervan kunnen beïnvloeden zodat dit het beste past bij het beoogde landgebruik. Dit geldt niet alleen voor de productie van ons voedsel, maar steeds meer ook voor andere bodemfuncties, zoals natuurherstel, waterberging, herstelvermogen tegen (hitte)stress en bodemdaling.

      Bodemdierendagen 2024

      De lezing van Gerard Korthals is een voorbode voor de Bodemdierendagen 2024 (van 20 september tot en met 7 oktober), waar hij een van de initiatiefnemers van is. Het is een burger-wetenschapsproject waarmee aandacht gegeven wordt aan de natuur in de bodem, zie https://bodemdierendagen.nl. Wat leeft daar allemaal en wat is het belang daarvan voor een gezonde natuur? De Bodemdierendagen vinden steeds plaats rond dierendag, dit jaar voor de 10e keer. Onder het motto '10 voor de bodem!' kan iedereen meedoen met het inventariseren van de bodem. Ga op bodemdierensafari in je eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs je balkon en geef je waarnemingen door als citizen scientist. Hoe dat kan, is te vinden op https://invoer.bodemdierendagen.nl/.

      Onder het Maaiveld

      Gerard Korthals was als bodemexpert betrokken bij het script en de opnamen van de vorig jaar verschenen bioscoopfilm ‘Onder het Maaiveld’, een film die focus legt op het bodemleven en de functie van een gezond bodemleven. Hij vertelt graag over ‘the making of’; welke uitdagingen overwonnen zijn en hoeveel tijd en geduld het gekost heeft.

      De film, de juniorversie, is weer te zien op zondagmiddag 22 september in Het Groene Huis. Er zijn twee voorstellingen: om 13 en om 15 uur. Ook boeiend voor ouders en andere volwassenen. De film wordt aangeboden door het IVN in het kader van de Bodemdierendagen.

    8. https://iucn.org/sites/default/files/2024-08/european-red-list-of-dragonflies-and-damselflies-_de-knijf-and-al-2024.pdf
    9. Als API endpoint my-api.plantnet.org/v2/identify/all gebruikt wordt, wordt de foto vergeleken met planten uit de gehele wereld. Zie bovenstaande test met API met project: all (Had oorspronkelijk k-world-all geschreven)

      Als endpoint my-api.plantnet.org/v2/identify/k-middle-europe gebruikt wordt, wordt gekeken naar foto's enkel uit midden Europa.

      Dat lijkt mij al een verbetering t.o.v. een resultaat dat een niet in Nederland voorkomende plantensoort als 1e optie geeft.

      De app PlantNet zelf geeft overigens weer een ander resultaat dan de API:

      19% Ranunculus tuberosus,
      4% Ranunculus sardous
      3% Ranunculus bulbosus
      Terzijde...
      Ideaal zijn de apps nog niet. Als een leek gewoon de plant met de hoogste score accepteert en de AI engine gebruikt dat weer als input, dan is het garbage in, garbage out.

      Flora Incognita, van een Duitse universiteit. Volgens een research paper, waarin de Flora Incognita engine beschreven wordt en verschillende apps in een benchmark vergeleken worden, scoren zij erg goed.
      https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/2041-210X.13611
      Flora Incognita heeft overigens ook een API, maar op dit moment worden er geen keys meer beschikbaar gesteld

    10. https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
      https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/2041-210X.13611
      https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
      https://www.noardeast-fryslan.nl/sites/default/files/2021-03/Landschapsbiografie%20Noardeast-Frysl%C3%A2n%20-%20Definitieve%20Rapportage_lowres.pdf
      https://www.noardeast-fryslan.nl/sites/default/files/2021-03/Landschapsbiografie%20Noardeast-Frysl%C3%A2n%20-%20Definitieve%20Rapportage
      _lowres.pdf
      https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/landschapsbiografie-sudwesthoeke/
      https://fryslan.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=0fd7787bdd9349b8840e3f9da5981d95

    11. Windmolenpark
      https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust

    12. Eerder verschenen nummers

      Oudere uitgaven Groninger Kerken.

      2024 maart | juni | september
      2023 maart | juni | september | december
      2022 maart | juni | september | december
      2021 maart | juni | september | december

      Index tijdschrift Groninger Kerken

      Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
      Dit kwartaal in Groninger Kerken
      Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
      Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
      Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
      Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
      Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
      Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
      https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

      Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

    Publicado el septiembre 11, 2024 06:21 MAÑANA por ahospers ahospers | 0 comentarios | Deja un comentario