Archivos de diario de mayo 2021

06 de mayo de 2021

De Botanische revolutie, invloeden van tuinen en de natuur op verschillende kunstenaars

Beste mossenvrienden,

Ja het mossenseizoen zit er bijna op maar we kregen nog een leuke vraag van het Centraal Museum. Een Duitse kunstenares is op zoek naar een bemoste steen om tentoon te stellen in het museum om aandacht voor mos te vragen. De curatoren moeten het mos verzorgen. Zie onderstaande mail. Heb je een idee waar zo’n steen te vinden? Laat het weten!

Na een zoektocht via meerdere natuurwebsites kwam ik terecht op de site van het KNNV en de speciale mossenwerkgroep. Vanuit het Centraal Museum in Utrecht mail u beiden met een nogal specifieke vraag:

In ons museum organiseren wij deze nazomer een tentoonstelling met de titel De Botanische revolutie, waarbij de aandacht ligt op de noodzaak van tuinieren en invloeden van tuinen en de natuur op verschillende kunstenaars, waaronder de Duitse kunstenares Andrea Büttner.

Een van haar conceptuele werken is de presentatie van een grote steen, begroeid met mos (voor meer specifieke informatie over dit kunstwerk zou ik graag willen verwijzen naar het volgende essay: http://radicalsradicants.com/essays/andrea-buttner/ )

Voor de praktische uitwerking van deze tentoonstelling zijn wij momenteel opzoek naar zo’n zelfde soort steen maar dan uit de omgeving van Utrecht. We zouden de steen voor een periode van 4 maanden in het museum willen plaatsen, waar het mos door een team vrijwilligers met aandacht verzorgd zal worden.

Na vele lockdown wandelingen door de stad bleek het dat er in en om het centrum maar weinig grote keien te vinden zijn waar een mooie laag mos op groeit. Eén grote steen trok de aandacht, gelegen op het hoekje van de Oudwijkerveldstaat en de Van Limburg Stirumstraat (zie onderstaande foto).

De gemeente is akkoord met het ‘uitlenen’ van deze steen maar momenteel onderzoeken we of er mogelijk nog stenen te vinden zijn (wellicht eerder in het bos?) met een dikkere laag mos, zoals op de eerste foto. Het soort mos is voor dit kunstwerk niet relevant.

Via de website van het KNNV vond ik een link naar www.knnvzeist.waarneming.nl en de www.verspreidingsatlas.nl maar beide websites gaven helaas een foutmelding. Mijn directe vraag aan u beiden is daarom of u tips heeft voor het vinden van zo’n bemoste steen, met het liefst een formaat van zo ongeveer 90 a 100cm hoog.

De tentoonstelling zal pas worden opgebouwd in augustus maar als het mogelijk is om de steen al eerder in onze eigen museumtuin te plaatsen zou dat fijn zijn. In januari 2022 loopt deze tentoonstelling af en zouden we de steen weer willen retourneren naar zijn eigen plek in de natuur.

We horen graag of u ons kunt helpen in deze zoektocht. Mochten jullie andere ideeën hebben dan zijn wij uiteraard ook erg benieuwd.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen of mailen,

Hartelijke groet,
Lotte van Schellen
Projectcoördinator

Centraal Museum
(dat museum waar de verdwenen trap is weggebrand...)

Publicado el mayo 6, 2021 01:27 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

171b hagedissen-nhgl-kring-maastricht-limburg-crdi-frissen


 • 1.-Mike Dilger British Dragonfly Society Scotland Conference 2021

  1- Mike Dilger British Dragonfly Society Scotland Conference 2021
  Listen to Mike welcoming participants to the British Dragonfly Society Scotland Conference 2021 (online).
  Mike talks enthusiastically about being BDS President and the joys of his own garden pond.

 • 2-Stephen Corcorran, Northern Damselfly Project in the Cairngorms NP

  2-Stephen Corcorran, Northern Damselfly Project in the Cairngorms NP
  Stephen tells us about the great work he completed last year in the Cairngorms NP area in finding existing and new sites for the Northern Damselfly as well as plan to create new ponds and manage existing ones in the next phase.

 • 3-Tom Bowser, creating habitat for Dragonflies at Argaty Red Kites

  3-Tom Bowser, creating habitat for Dragonflies at Argaty Red Kites

 • 4-Pat Batty, Azure Hawkers in Scotland

  Pat tells us all about the sites she has been discovering with Azure Hawker present.
  4-Pat Batty, Azure Hawkers in Scotland

 • a
 • 8-Eric McCabe, Dragonfly encounters in Sweden

  8-Eric McCabe, Dragonfly encounters in Sweden
  Eric recalls to us his trip to Sweden encountering Dragonflies.

 • a
 • a
 • 10-Toni Watt, surveying the population changes of Northern Damselflies at Castle Fraser.

  10-Toni Watt, surveying the population changes of Northern Damselflies at Castle Fraser.
  Toni tells us about the monitoring activities at two ponds on the NTS Castle Fraser estate.

 • 11-Jonathan, Surveying Dragonflies on the Pennicuik Estate.

  11-Jonathan, Surveying Dragonflies on the Pennicuik Estate.One of our fabulous volunteers, Jonathan Callis, introduces us to his adopted site for monitoring and talks us through his great results.


 • 12-David McCulloch, Monitoring Dragonflies at Flanders Moss

  12-David McCulloch, Monitoring Dragonflies at Flanders Moss
  Another of our dedicated volunteers tells us about their experiences monitoring Dragonflies at a NatureScot reserve which is also a Dragonfly Hotspot.

 • 13-Nicole Digruber, Dragonflies in the community

  13-Nicole Digruber, Dragonflies in the community
  Nicole, one of our People for Ponds participants, tells all above her new found enthusiasm for Dragonflies and introduces us to sites which she involved in maintaining and developing with others in her community.


 • Publicado el mayo 6, 2021 09:15 TARDE por optilete optilete | 1 comentario | Deja un comentario

  20 de mayo de 2021

  DistinguishingCarderBeesArrows_SFalk

  Publicado el mayo 20, 2021 07:35 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

  133 waarnemingen van muizenstaart

  133 waarnemingen van muizenstaart
  https://www.inaturalist.org/observations?place_id=7506&taxon_id=47126&view=species

  Bovendien is het vandaag de dag van de Bij

  Publicado el mayo 20, 2021 09:18 TARDE por optilete optilete | 2 observaciones | 0 comentarios | Deja un comentario

  24 de mayo de 2021

  Nieuwe app met excursie-fietsroutes door Nederlands landschap


  Nieuwe app met excursie-fietsroutes door Nederlands landschap

  Verschillende organisaties zetten dit jaar het Nederlandse landschap in de schijnwerpers. Zo ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau. Gezamenlijk ontwikkelden ze de app Meesterwerk Nederlands Landschap. Het gaat om zes bijzondere fietsroutes die aan de hand van kunst een link leggen tussen heden, verleden en toekomst van het landschap.

  Foto van het kunstwerp Exposure van Antony Gormley
  Exposure van Antony Gormley

  Bijzonder: Op basis van de GPS op zijn mobiele telefoon krijgt de fietser in zijn oortje routeaanwijzingen en informatie over het gebied waar hij dan fietst, zonder steeds de telefoon erbij te hoeven pakken. Onderweg zijn een aantal stops waar op de telefoon historische kaarten en schilderijen van oude meesters én hedendaagse kunstenaars verschijnen. De fietser beleeft zo hoe de oude meesters eeuwen geleden datzelfde landschap voor zich zagen en vastlegden, maar ook hoe jonge kunstenaars dit landschap nu ervaren. De fietser wordt uitgenodigd om letterlijk bij het landschap stil te staan en met een andere, nieuwe blik naar het landschap te kijken.


  Primeur: een afwisselende fietstocht


  Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland heeft vandaag de primeur. Het gaat om een afwisselende fietstocht van ongeveer 35 kilometer met acht stops, die langs het Markermeer, de groenzones van Lelystad en de Oostvaardersplassen voert over vrij liggende fietspaden, waarbij de verhalen en geschiedenis van het landschap centraal staan. De route start bij het buitencentrum Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer in Lelystad.

  Naast Nieuw Land verschijnen de komende maanden in nog vijf gebieden die kenmerkend zijn voor de identiteit van Nederland fietsroutes met audiotour: de duinen van Schoorl en de nationale parken Weerribben Wieden, Lauwersmeer, NL Delta en het Dwingelderveld. De app Meesterwerk is te downloaden via de Google Play store of de Apple store. Meer informatie is te vinden op beleefdenationaleparken.nl.

  De app is één van de projecten van ‘Ode aan het Landschap’. Het is de eerste in een nieuwe opzet van themajaren van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), in samenwerking met meerdere, wisselende, partners. Was tot nu toe vooral het doel van de themajaren het aantrekken en spreiden van zoveel mogelijk (inter)nationale toeristen, vanaf dit jaar ligt de nadruk, naast spreiding van bezoek, op een maatschappelijke opgave - in 2021 meer kennis, aandacht en waardering genereren voor het Nederlandse landschap.  Publicado el mayo 24, 2021 02:25 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

  30 de mayo de 2021

  Na de ziekte van Lyme langdurige klachten

  Ruim een kwart van de mensen met de ziekte van Lyme houdt, ook na de behandeling, langdurige klachten die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Het gaat hier om klachten zoals vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij mensen zonder de ziekte van Lyme, maar minder vaak en minder ernstig dan bij lymepatiënten. Dit blijkt uit het grootschalige Nederlandse onderzoek LymeProspect, uitgevoerd door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ....
  https://www.rivm.nl/nieuws/vaker-aanhoudende-klachten-na-ziekte-van-lyme

  Publicado el mayo 30, 2021 10:45 MAÑANA por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

  31 de mayo de 2021