03 de junio de 2024

BNR9. Biodiversiteit: De natuur maakt geen sprongen

Over de aflevering
Nederland is een dichtbevolkt land met weilanden, snelwegen en flatgebouwen. Misschien niet het eerste land waar je aan denkt om heen te gaan om natuur te zien. Maar tussen en in onze steden en dorpen is wel degelijk natuur te vinden: denk bijvoorbeeld aan de Veluwe, of ons Waddengebied. Of dichterbij huis, bijvoorbeeld aan de vlinders in je tuin of de planten tussen je tegels.

Maar het gaat niet goed met onze natuur. De biodiversiteit neemt af, populaties nemen in aantallen af, en de water- en luchtkwaliteit wordt slechter in Nederland.

Vanuit de EU zijn er vorige eeuw richtlijnen in werking gesteld om lidstaten te bewegen beter voor hun natuur te zorgen: de vogel- en habitatrichtlijn. Alleen Nederland blijft al decennia steken in het praktisch uitvoeren van deze richtlijnen, en stelt het ook nog uit. De EU heeft hier nu genoeg van, we moeten nu iets gaan doen om onze natuur te behouden en beschermen.

Waar zijn deze richtlijnen goed voor? Hoe erg is het als onze natuur verdwijnt? En wat is er gebeurd rondom de Natuurherstelwet? In deze aflevering van 100% Europa praten we hierover met Hoogleraar Environmental Governance Raoul Beunen van de Open Universiteit, Sander Turnhout van SoortenNL, en PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim.
https://www.bnr.nl/podcast/100-procent-europa/10548644/9-de-natuur-maakt-geen-sprongen

Publicado el junio 3, 2024 05:47 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

23 de mayo de 2024

Kennis over bestuivers in Nederland. Wordt de bestaande kennis over bestuivende insecten gevonden door de mensen die het nodig hebben?

Kennis over bestuivers in Nederland

Sinds 2018 werkt het Ministerie van LNV met een aanzienlijk aantal maatschappelijke partners samen binnen de Nationale Bijenstrategie, met als doel dat bestuivers en hun bestuivingsdiensten in Nederland in het jaar 2030 duurzaa1n behouden en bevorderd moeten zijn.

De door de Bijenstrategiepartners ontwikkelde "Theory of Change" noemt kennisontwikkeling en kennisdeling als essentiële delen van de strategie om te garanderen dat de verschillende betrokken personen en organisaties maatregelen kunnen treffen die ook daadwerkelijk doeltreffend en efficiënt zijn.

De beschikbare kennis over bestuivende insecten blijkt niet door iedereen even eenvoudig gevonden te kunnen worden. Dit rapport reikt oplossingen aan hoe dit beter zou kunnen.

Het rapport is gratis te downloaden van https://doi.org/10.18174/650821

Villing, N., M. Schoonman & A. de Groot 2024
Kennis over bestuivers in Nederland. Wordt de bestaande kennis over bestuivende insecten gevonden door de mensen die het nodig hebben?
Rapport / Wageningen Environmental Research 3322. Wageningen Environmental Research
https://research.wur.nl/en/publications/kennis-over-bestuivers-in-nederland-wordt-de-bestaande-kennis-ove

Publicado el mayo 23, 2024 06:46 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

17 de mayo de 2024

Merlin Bird ID app with microphone

https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,494093.msg2573142.html#new

Podcasts over Merlin

Nerdland april 2023 - Lieven Scheire, 16;28 - App Merlin, vogelidentificatie
Opgenomen op 27/03/2023 in Lievens tuinhuis.
https://soundcloud.com/lieven-scheire/nerdland-maandoverzicht-april-2023#t=00:16:13
https://www.popsci.com/technology/cornell-merlin-app-bird-id/

Shazam voor vogels
Elke dinsdag komt Lieven Scheire langs met één opvallend wetenschappelijk wist-je-datje! Deze week: Shazam voor vogels.
Published Apr 18, 2023, 7:47 AM
Begint na 2:00 minuten
https://omny.fm/shows/nerdland-weekoverzicht/shazam-voor-vogels

https://project-merlin.eu/podcasts.html

Publicado el mayo 17, 2024 06:29 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

16 de mayo de 2024

30 de abril de 2024

Biodiversity of Kos

A local biodiversity project named biodiversity of Kos and my goal is to reach more local people to work on this project but also getting a more complete view of the island biodiversity ,and this is a project never done before so I hope that in few years we and the whole scientific world of i-nat will have a better view of Koan wild flora and fauna
researchgate https://www.researchgate.net/profile/Antonios-Avrithis
website
http://biodiversityofkos.gr/

https://www.inaturalist.org/observations?place_id=163583

https://observation.org/locations/32958/species/

https://www.inaturalist.org/projects/biodiversity-of-kos?tab=about&test=apiv2

https://www.facebook.com/groups/323700618350178/

Publicado el abril 30, 2024 11:53 MAÑANA por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

07 de marzo de 2024

Het fotograferen van ...

Braamraap
Mooie uitleg hoe je Bremraap op de foto moet zetten ter determinatie
https://www.inaturalist.org/journal/blue_celery/90563

Schelpen
....

Paddenstoelen
..

Publicado el marzo 7, 2024 05:52 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

01 de marzo de 2024

Kasteel Heemstede - Land van Ons -Houten (Trip)

Inventarisatie van het perceel bij Kasteel Heemstede - Land van Ons -Houten

https://landvanons.nl/perceel/houten/
https://landvanons.nl/wp-content/uploads/2023/06/Ruimtelijke-Analyse-Houten-nabij-kasteel-Heemstede-V02.pdf

Deze inventarisatie is geen oproep om lid te worden van LanVanOns.

Publicado el marzo 1, 2024 04:02 TARDE por optilete optilete | 86 observaciones | 0 comentarios | Deja un comentario

14 de febrero de 2024

Namaqualand

Nick Helme: Gutted by the already catastrophic impacts of climate change on the Greater CFR, notably in Namaqualand, where the effects are far, far worse than even the worst case predictions from only ten years ago...

Publicado el febrero 14, 2024 09:52 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

06 de febrero de 2024

Hoe moet ik beginnen met iNaturalist

Ik vroeg aan copilot over hoe je kon beginnen met iNaturalist. Copilot gaf onderstaand 6-stappen-plan en ga een linkje naar deze pagina https://help.inaturalist.org/nl/support/solutions/articles/151000171181-wat-is-het-inaturalist-netwerk-bij-welke-site-moet-ik-mij-aansluiten-
maar die lijkt me nu net helemaal niet relevant.....


Welkom bij iNaturalist! Dit platform is een geweldige plek om je passie voor de natuur te delen en bij te dragen aan het verzamelen van biodiversiteitsgegevens. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

Maak een account aan: Ga naar de iNaturalist-website en registreer jezelf. Je kunt ook de mobiele app downloaden voor onderweg.

Observeer de natuur: Trek eropuit en maak foto’s van planten, dieren en andere organismen die je tegenkomt. Dit kunnen bloemen, vogels, insecten, paddenstoelen en nog veel meer zijn.

Upload je waarnemingen: Voeg je foto’s toe aan iNaturalist als “waarnemingen”. Geef zoveel mogelijk details, zoals locatie, datum en soortnaam (als je die weet).

Identificeer en leer: Andere iNaturalist-gebruikers zullen je waarnemingen bekijken en helpen bij het identificeren van de soorten. Je kunt ook zelf bijdragen door waarnemingen van anderen te identificeren.

Ontdek projecten: Er zijn verschillende projecten op iNaturalist, zoals bioblitzes, waarbij je samen met anderen zoveel mogelijk soorten probeert te vinden. Je kunt ook je eigen projecten starten of deelnemen aan bestaande projecten.

Leer van de community: Praat met andere natuurliefhebbers, stel vragen en deel je kennis. Samen kunnen we meer te weten komen over de natuur om ons heen.

Veel plezier met het verkennen van de natuur en het bijdragen aan het iNaturalist-netwerk! 🌿📸

Publicado el febrero 6, 2024 12:02 MAÑANA por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

05 de febrero de 2024

Integratie help van iNaturalist met copilot van Bing

De vertaalde help files van iNaturalist kun je terugvinden met copilot van Bing. Stel je een vraag die uit de FAQ komt dan antwoord copilet met de reactie die in de FAQ staat en een linkje naar de helpfile. Wat handig ;-)


Ja, je kunt je eigen model maken voor computervisie op iNaturalist! iNaturalist is een platform dat gebruikmaakt van computervisie om automatische identificatiesuggesties te doen voor waarnemingen van organismen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Verzamel gegevens: Begin met het verzamelen van gegevens van iNaturalist. Je kunt de iNaturalist-gegevens downloaden en gebruiken om je eigen model te trainen. Dit kan nuttig zijn als je specifieke soorten of regio’s wilt targeten.

Kies een machine learning-framework: Selecteer een machine learning-framework zoals TensorFlow, PyTorch of scikit-learn. Deze frameworks bieden tools en bibliotheken om modellen te bouwen en te trainen.

Verwerk de gegevens: Bereid de iNaturalist-gegevens voor door ze te structureren en te labelen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen koppelt aan de juiste taxa (soorten, geslachten, etc.).

Train je model: Gebruik de gegevens om je eigen computervisiemodel te trainen. Je kunt verschillende algoritmen en architecturen uitproberen, afhankelijk van je doelen.

Evalueer en fine-tune: Na het trainen van je model, evalueer je de prestaties ervan met behulp van testgegevens. Pas indien nodig parameters aan en fine-tune je model.

Implementeer het model: Nadat je tevreden bent met de prestaties, kun je je model implementeren in je eigen toepassing. Dit kan een webtoepassing

Publicado el febrero 5, 2024 11:51 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario